Офис в курортите: На работа и във ваканция 

Не е за печалба. Това казват всички инвеститори в споделени пространства за работа (коуъркинг) във ваканционни дестинации в България. Доскоро такова пространство имаше само в Банско, което вече се развива и в посока коливинг - споделени жилища.

Междувременно, макар и по-плахо, започват да се увеличават и проектите и на морето.

В нишата от времето на пандемията, макар и със свои особености навлязоха и хижи.

Участниците на пазара са убедени, че той тепърва ще расте, макар много мениджъри да се опитват да приберат хората по офисите.

Сезонът е кратък не само за туризма

Краткият летен сезон, въпреки очерталите се през последните години вече очевидни промени в климата, си остава проблем за заетите в туризма в България и за инвеститорите. Това е причината и да не се развиват проекти, за които не излиза сметката как за 2 месеца ще изкарат издръжката си за годината.

Такъв формат има немалко предизвикателства, едно от които е сравнително краткият сезон, коментира пред "Дневник" Красимир Петров, мениджър управление на имоти и активи, Cushman&Wakefield | Forton. Допълва, че това се съчетава недобре с нуждата от инвестиции, при това доста рискови. Според него възвръщаемостта от такива проекти е недоказана и трудно може да се направи дългосрочен план, каквото изисква този бизнес.

Дава примери с други държави, където има примери с хотели, които разработват флексипространства за работа, така е по-лесно да управляват бизнеса и да се застраховат срещу риска. Смята, че хората, които пътуват по бизнес, все повече търсят такъв елемент на съчетаване на работа и почивка със семейството.

Смята, че много хора вече са свикали добре и гъвкаво да балансират между почивка и работа и този тренд на споделените пространства за работа във ваканционните места ще се запази. Смята, че световните тенденции неизбежно се появяват и следват и в България, а прогнозите глобално са за голяма експанзия на този сегмент през следващите 10 години.

"Ще остане този тренд за работа от разстояние и гъвкавост и такива работни пространства би трябвало да намерят своя фундамент", посочва той за развитието в България.

"Морето е риск, защото е сезонно място. Това хапче не можем да преглътнем - как ще успее този бизнес да се издържа цяла година". Това коментира пред "Дневник" Емил Шекерджийски, основател на "Нетуъркинг примиъм" (Networking premium). От няколко години компанията е собственик на първия курортен коуъркинг - този в Банско. Посочва, че градът е много жив и е населен целогодишно, а с кратък сезон, какъвто е този на морето, не е изгодно да се поддържат всички удобства, каквито очакват т. нар. дигитални номади.

Всички участници на този пазар казват, че не само в България инвеститорите в коукъркинг пространства във ваканционни дестинации не правят това за пари, а по-скоро от необходимост да създават такива хъбове.

Да работиш на плажа

Коуъркингът на ваканционни места има още скромни проявления в България. Първата птичка бе в Банско, а от скоро има и в Созопол и на къмпинг "Каваци". От това лято вече и в Лозенец. Инвеститори в него са групата фирми около "Оушън инвестмънтс". Мениджърите й вече няколко пъти са правили изнесени работни места през лятото, а сега вече имат и 20 бюра в заведение, което предният наемател освободил. Част от него е превърнато в място за работа - с добър интернет, тишина и възможност да се водят конферентни разговори на спокойствие.

На плажа има разположени и шатри за тези, на които шумът от останалите посетители не пречи. Атанас Симеонов основател и собственик на компанията, разказа пред "Дневник", че доскоро не е откривал подходящо място за целта, а е държал да е в Лозенец, защото обича да прекарва там летата си. 

За разлика от другите два плажни коуъркинга не залага на масовостта и големия брой хора. Казва, че мястото вече дава възможност за добри забавления - лятото се канят известни диджеи, има добри ресторанти, има събития, има какво да се прави, което включва и пешеходни разходки в Странджа, каране на колело и др.

Има кого да срещнеш и къде да спиш.

Точно последното обаче за някои предприемачи е проблем, тъй като смятат, че ако ще се привлича по-високоплатежна клиентела, то наличните хотели не могат да отговорят на изискванията. Семов по-скоро засега не отбелязва такъв проблем и дори за развитието на концепцията си има три партньора в лицето на местни хотели.

"Всички световни дестинации са тръгнали от едно нищо докато някой не е започнал да ги развива. Мисля, че ще отнеме години, но съм сигурен, че ще стане", казва той за мястото за споделена работа на морето.

Не очаква, особено в близко бъдеще, от това да се изкарват реално пари, защото това не е бърз бизнес. По-скоро развитието на други активности и заведението ще подпомогнат работното пространство. На свой ред с късия сезон и невъзможността да се чака кой знае каква печалба, особено краткосрочно, обяснява липсата на масови инвестиции в сегмента. В допълнение типичните предприемачи по Черноморието при късия сезон залагат на бърза печалба.

"Аз го виждам като бизнес, отговарящ на потребности, които няма как да се задоволят при шума на плажа", обяснява идеята си. Допълва, че навсякъде по света има тренд да се търсят такива работни места, не само в курорти, но и където може да се упражняват редица спортове.

Засега служителите може безплатно да работят от мястото, но планът е и външни хора да го ползват срещу такса. Намерението му е сезонът да се удължи със семинари и тиймбилдинги. Това, според него, ще реши въпроса и с късното отваряне на повечето заведения и хотели в района, което отгоре на всичко не е едновременно. А присъствието на работещи на място хора ще даде увереност и на другите бизнеси.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови