Няма хора, младите не искат да работят

"Няма хора. Младите не искат да работят. В кухнята работим с възрастни жени. Горките, още на обяд са напълно изтощени". Това са само част от тревожните констатации на Стилиян – служител в един от най-известните ни зимни курорти Пампорово.

Стилиян е с огромен опит в туризма. От десетилетия работи в Пампорово. Бил е и на много високи мениджърски позиции. В момента работи в сферата на услугите. На въпрос защо е хвърлил вратовръзката и костюма, Стилиян навежда главата и показва: От тези директорски позиции побелях. "Тичаш 48 часа в денонощието. Непрекъснато поправяш несвършената работа на някой колега", казва той и добавя: Това дори не бе най-неприятното. Най-редовно някой въобще не идваше на работа.

В момента Стилиян се върнал в ресторантьорството като най-обикновен служител. "Тук ми е по-спокойно. Имам време за децата, за семейството. Бях на прага да ги изпусна. Непрекъснато отсъствах от дома си", казва още той. Но и в ресторантьорството има липса на качествена работна ръка. "Не са малко случаите, при които главният готвач взима заплатата, и след това три дни го няма", споделя 48-годишният мъж.

"Не вървят добре нещата. С всяка изминала година все по-трудно намираме персонал. Туризмът изисква специфична култура, етикет. Трябва да се спазват стриктно определени правила", казва още той.

Според него много неприятности идват и от убеждението на някои западни туристи, че в България всичко им е позволено. "Поради тази причина много често се стига и до напрежение", споделя работникът.

В един от елитните хотели администраторите на рецепцията съчетават по няколко длъжности едновременно. Хотелът работи целогодишно. "Проблеми с персонала имаме целогодишно, през лятото е малко по-спокойно, но дойде ли група от стотина души - психическото ни напрежение ескалира. Сам правиш по няколко неща", казва Ивелина и подчертава: Заплащането не е проблем“, допълва той.

При промяна на посоката на разговора за летните и зимните туристи, тя става по-усмихната и разказва: "Това са съвсем различни категории. Зимният спорт е скъпо удоволствие. За него са ти необходими по няколкостотин лева на ден. Това са богати, или да кажем, .. "граждани с повече възможности"

Ивелина не чака да попитаме за летните туристи в Пампорово и сама обяснява: Нали знаете, има световен стандарт. Аз съм работила в Берлин и там е редно да се оставя по 10% бакшиш. През лятото падаме и под 5%".

В тези летни дни температурата в Пампорово е около 22-25 градуса. Вечерта без яке е истинско предизвикателство и изпитание. Дори одеялото в ресторанта на открито няма да ви стопли, ако сте с къси ръкави и летни дрехи.

Развлечения и здравни процедури не липсват. Може да изберете тричасова разходка с водач по живописната горска пътека с възможност за посещение на Виа Форета, алпийски тролей, въжена градина, тур до Роженски поляни, разходка до местността Иглите, или пък тур до връх Мургавец. За пълния релакс има и множество книги по хотелите, като най-често срещаните са с истории за Гоце Делчев и Цар Самуил.

Програмите "Белодробна профилактика", "Релаксация и анти-стрес", "Детоксация в планината" са с продължителност от няколко дни и са под лекарско наблюдение.

Пампорово през лятото е същото толкова привлекателен, колкото и през зимата. Това е сезонът за всеки, който търси повече спокойствие и удоволствия на достъпни цени.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови