Фаталните инциденти: Туристи-хулигани и опасно море

Случаите, които завършиха фатално на морето това лято, само в Бургаско са над 10. Въпреки, че много често морето изглежда безопасно, защото е равно като тепсия не бива да се подценява, припомнят опитни водни спасители.

В следобедните часове, когато вятърът предизвиква вълни, то крие сериозни опасности.  

„Най-честите причини са непознаване на дъното и това, че хората не умеят да плуват. Втората причина е, че се къпят на неохраняеми зони, след употреба на алкохол, след обилно хранене”, обясни спасителят Петър Русев пред Нова ТВ.

„Някои възрастните получават инсулт и инфаркт във водата. Много от тях са със сърдечни проблеми и при налягането на водната маса получават сърдечен удар и вследствие се удавят”, обясни спасителят Веселин Илиев.

Морето през август е опасно, защото тогава започва т.нар мъртво течение. Много от летовниците не се съобразяват нито с флаговата сигнализация по плажните ивици, нито със съветите на спасителите да не влизат във водата с надуваеми предмети.

А, непослушните се забелязват и от летовниците. „Не се доверяват на указанията на спасителите, мислят че се бъзикат с тях. Влизат вътре с алкохол в ръка”, разказа туристът Петко Гетов.  

За да няма изненади, спасителите отново припомнят следното:

„Казваме на хората да идват на плаж до обяд, защото след това излиза вятър, има вълни и морето започва да дърпа”.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови