Класифицират язовирите по големина и опасност

Класифицират язовирите на малки/големи и опасни/рискови. Това става с промени в Закона за водите, които ще бъдат внесени след Великден в Народното събрание.

Резултатите от дейността на работната група от пет министерства и експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) бяха обобщени по време на брифинг в Министерския съвет от вицепремиера по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов.

Симеонов изтъкна, че представители на ДАМТН са извършили пълно обследване на всички язовири у нас и сега държавата разполага с пълната информация и яснота относно броят и собствеността им. С промените, които се предлагат, ще бъде осигурен необходимия обхват, ремонт, поддръжка и ремонтни дейности на всички язовири в България.

Освен класифицирането на язовирите, текстовете уреждат и въпросите, свързани със собствеността им. В преходните и заключителни разпоредби е определен тримесечен срок за вземане на решение от общините и респективно от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата.

Създава се Държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините. Така ще се окрупни собствеността на общините и на останалите оператори, които не могат да се справят с поддръжката им към момента. Запазва се принципът, че собственикът носи отговорност.

Създава се и специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонта и поддръжката на тези язовири. Търговското дружество ще бъде под шапката на Министерство на икономиката. Целта му е то да поеме буферният период до прехвърлянето на собствеността.

Слага се край и на сегашното положение - язовирите в България да се стопанисват практически, безплатно от всички, които са имали това желание. Определя се собствеността както на самата водна площ, така и на земята под водната площ. "На тази безстопанственост също се поставя край", заяви вицепремиерът Симеонов.

Стана ясно, че у нас има 6000 язовира. Големината, вида и потенциалните рискове, които крият всички язовири, са залегнали в класификацията и нормативните промени, които се предлагат. Две са основните категории - големината и опасността, която крият.

Цялата собственост - тоест земята, на която се разполагат язовирите и прилежащата територия, се прехвърля към съответните ведомства. На първо място са 30-те най-големи язовира, стопанисвани от НЕК.

Напоителни системи имат общо около 200 язовира, които осигуряват напояването за земеделски площи.

ВиК дружествата се разпореждат с около 10 язовира, които обезпечават необходимите за питейни нужди вода.

Освен тези три собствености на лице са и общински язовири, които са около 4 500 и частни язовири.

Облекчен е и режимът за извеждане на язовирите от експлоатация. ДАМТН ще разполага и с по-сериозни принудителни административни мерки по отношение на собствениците, стана ясно от думите на Симеонов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че направеното е крачка напред в решаването на тези въпроси.

НЕК стопанисваше едни от най-големите, комплексни и значими язовири. До този момент не бе изяснен статута на тези язовири - въз основа на какъв акт те се предоставят на НЕК. В резултат НЕК е била задължена да извършва разходи по стопанисването им, но без да ги управлява.

"С промените, които се правят, се дава яснота по отношение на това, че всички тези язовири, които се намират в приложение номер 1 в Закона за водите, ще бъдат стопанисвани и управлявани по ред и начин определен от съответните министри, в чиито ресори са съответните язовири", заяви Петкова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови