Половин милион българи тръгват на път за майските празници 

Около 450 000 българи се очаква да пътуват през майските празници. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. „От тази бройка около 350 000 ще пътуват в пределите на страната ни, а 70 000 - в чужбина", обясни Драганов.

Той констатира, че сред най-предпочитаните дестинации за българите са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и страните от ЕС. 

 „По отношение на очакваните пристигащи чуждестранни туристи е възможен наплив освен към обичайните дестинации като София, Варна и Бургас и към градове като Пловдив и Велико Търново", каза още Драганов.

„Ние все още сме в пролетния туристически сезон. Нека кажем, че България е четирисезонна туристическа дестинация. В този пролетен туристически сезон очакваме около 1 100 000 чужденци да дойдат в страната ни, с интензивност от 33 000 посетители средно дневно. Може би за първи път през месец май ще надхвърлим 1 000 000 чуждестранни посетители, влезли през границата, тъй като в действителност е много интензивно пътуването през април и то вследствие на новооткритите полети до Варна и Бургас“, коментира Румен Драганов, цитиран от Фокус. 

Той добави, че около 4% от българите се доверяват на туроператори за организация на своята почивка. По думите му пътуващите българите, които формират съсловие от близо 3 500 000 души, са на път средно по 5,4 пъти годишно. 

От друга страна, причината България да бъде преоткрита като туристическа дестинация, е „рекламата от уста на уста“, тъй като чуждестранните туристи споделят отлични впечатления от видяното у нас.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови