До 35 градуса през септември

Септември е първият календарен есенен месец, но през последните десетилетия-две твърде често в температурно отношение той се явява продължение на август,

поне в протежение на минимум една декада или дори две, от своите 30 дни.

Напомняме, че в климатологията е прието есента да започва от 1 септември и  да продължава до края на ноември и не бива да се бърка с астрономическите рамки на сезоните, които се фиксират от съответните положения на Слънцето.

Част от отговора вече е налице в краткосрочните прогнози. До 4-5 септември ще се задържат твърде високите дори за август, а камо ли за есенния септември, температури. В низините стойностите на места и в някои дни ще достигат 34, 35 градуса. След това, според моделите ще последва съвсем плавен спад до около 30, 32 в най-горещите места, в рамките на втората половина на първата десетдневка на месеца.

Тук трябва да спрем да следим краткосрочните прогнози и да хвърлим око на прогнозите на световните метеоцентрали.

Без изключение, те предвиждат средномесечните температури през септември да бъдат в рамките на нормалните, но с до градус отгоре или малко над нормата. 

Вземайки предвид, че повечето централи оперират с базисен период, спрямо когото отчитат въпросните аномалии от 1981 до 2010 година, които за нашата страна по региони са с до градус по-високи от класическите, излиза, че септември с голяма вероятност ще бъде повече или по-малко над норма в температурно отношение.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови