РИОСВ ще глобява кметове за непочистени речни корита

По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки в цялата страна за проводимостта и наличието на нерегламентирани сметища по реките и прилежащите им територии във връзка с предстоящото снеготопене и пролетно пълноводие.

Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето. 

РИОСВ-Бургас даде предписания на кметовете на 13-те общините на територията на инспекцията за предприемане на мерки за почистване и недопускане на наличие на нерегламентирани замърсявания на речните корита и прилежащите територии, попадащи в териториалния обхват на съответната община. 

Срокът на изпълнение на предписанията за почистване на речните корита и прилежащите им територии е 15 април. 

До края на месец май ще бъдат извършени проверки за изпълнение на дадените предписания. При констатиране на нерегламентирани замърсявания ще бъдат предприети административно- наказателни мерки. 

За неизпълнение на предписание Законът за опазване на околната среда предвижда глоба от 2000 до 20 000 лева.

В същия период ще бъдат извършени проверки и за чистотата на общинската пътна мрежа, населените места – ангажименти произтичащи от Закон за управление на отпадъците на Общините. 

При констатиране на неспазване изискванията на ЗУО ще бъдат предприети административно-наказателни мерки, които предвиждат глоби от 3000 до 10000 лева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови