Ампутираха крилата на спасен в Бургас щъркел 

Спасителният център на Зелени Балкани спаси няколко щъркела, единият от които е донесен от Бургас.

Според маркировката на крака на птицата, тя е долетяла от Полша. Белите щъркели, които са лекувани от ветеринарните лекари в клиниката в Стара Загора, са били три. Чуждестранните гости са маркирани с полски пръстени, един с чешки, а орелът рибар с норвежки. Птиците са намерени в различни краища на страната - Бургас, Русе, Поликраище, Раднево. 

Историите им също са различни. На орела не е било възможно да се помогне, защото е намерен мъртъв, ударен от ток. Щъркелът от Поликлаище също е станал жертва на електропреносната мрежа, а птицата донесена от Бургас е постъпила с рани на крилете. Наложила се е ампутация и тя е остана в Центъра завинаги. Не е неизвестен произходът на щъркела от Русе. Оказало се е, че той е изтощен от пътя на миграция и след кратка почивка и престой в реанимацията в Центъра е пуснат на свобода.

Маркирането на птиците с орнитологични пръстени, е един от методите, благодарение на които учените проследяват миграцията на пернатите. Пръстенът показва предпочитаните от тях места за почивка, до каква възраст живеят и други интересни факти от живота им.

Последната добра новина от Спасителния център на Зелени Балкани е, че с помощта на служители на "Язовири и каскади" Розов кладенец, къдроглав пеликан беше спасен от загиване.Това е втората акция организирана със служители на предприятието. Само преди година, по същото време беше спасена птица от същия вид.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови