До 500 хил.лв. глоба за Лукойл заради миризмите

Лукойл ще отнесе глоба до 500 хиляди лева заради миризмата на бензин, която се стелеше над Бургас снощи. 

Това съобщи на пресконференция днес директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

С разпространените миризми Лукойл е нарушил издаденото комплексно разрешително, допълни шефката на екоинспекцията.

Около 30 са получените снощи сигнали на граждани за мирис на нефтопродукти. 

„Всички ние от една седмица усещаме аромата, с който Нефтозавода извършва работа на територията на Бургас. Регионалната инспекция извърши няколко проверки, в които, за съжаление, ние не установяваме никаква промяна в параметрите на работата на инсталациите. Нямаме превишение на нито един от показателите, които са за качество на атмосферния въздух, но въпреки всичко ние усещаме аромата на тежки въглеводороди, на бензин, което основно идва от рафинерията, която преработва и произвежда бензин.

Първата проверка, която направихме на 5-ти срещу 6-ти показа, че заводът не е направил замервания във всички точки. При снощната проверка бяха извършени замервания по всички точки. Инспекцията извърши замерване на 28 показателя. Нямаме превишение, но около границата на завода се усещаше страшно силна интензивна миризма на въглеводороди, тя идва от преработката на нефта“, обясни Тонка Атанасова. 

От 22 до 01 часа заводът е намалил мощностите, преустановил е всички други дейности по разтоварване, показва рапортът на дежурния инженер. 

РИОСВ-Бургас има извънредна заповед, според която при повече от пет сигнала на граждани, експертите от инспекцията тръгват с лабораторията, за да може гражданите да са спокойни. 

Глобите са от 10 хил. до 500 хил. лева. Няма да бъде 10 хил. лева за такава голяма рафинерия, която би трябвало да се съобразява, че не трябва да нарушава комфорта на гражданите, заяви Атанасова, като допълни, че вероятно ще е около миналогодишната санкция на Лукойл, която беше 100 хил.лв.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови