Без КПП-та от Гергьовден. Кои други мерки отпадат?

Бойко Борисов съобщи, че в понеделник ще бъде готов проектозаконът за отмяна на извънредното положение

Контролно-пропускателните пунктове на изходите на областните градове, които бяха въведени като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса, ще отпаднат на Гергьовден. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с Националния оперативен щаб.

"Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи”, уточи премиерът.

Изпитите, спортът на открито, заведенията

От понеделник се разрешава индивидуалният спорт на открито. Провеждането на състезания все още не е позволено.

Вече ще имат право да работят терасите на заведенията при определени мерки, които предстои да бъдат уточнени. Борисов съобщи, че всяко заведение ще отвори след проверка на условията от Регионалните здравни инспекции.

Изпитите за издаване на свидетелства за правоуправления – теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт, ще бъдат разрешение от понеделник.

Учениците, които завършват седми клас или имат матури, ще положат изпити при съответната организация. За детските градини и яслите няма постигнато съгласие между правителството и Националния оперативен щаб.

Отмяната на извънредното положение

Борисов съобщи, че в понеделник сутрин ще има готов проектозакон, с който да се отмени извънредното положение. Проектозаконът би трябвало да позволи някои от мерките срещу епидемията от коронавирус да продължат и след това.

“Той да има действието в един или два други закона. Да го наречем "санитарно" извънредно положение, защото трябва да останат мерките 60:40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидемичните мерк”, каза Борисов.

България обяви извънредно положение заради коронавируса на 13 март. В сила са редица рестрикции, които целят ограничаване на разпространението на вируса. Затворени са заведенята, моловете и фитнесите, а пътуването между областните гадове става само с декларация и належаща причина.

Миналата седмица отпадна задължителното носене на маски на открити обществени места и забраната за посещения на природни паркове.

"Умуваме как, свиквайки да живеем с този вирус, плюс нашите мерки, колкото се може повече сектори да се отварят в условията на криза", каза премиерът Борисов по време на сутрешния брифинг.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови