Язовир Камчия преля /видео/

Язовир Камчия е прелял снощи около 20 ч., съобщи екоминистърът Емил Димитров в Бургас. В момента в него има 234 млн. куб. м. вода. 

Според министъра, тя ще стигне за 2 години, дори и през това време да не капне и капка дъжд и да работят всички хотели и басейните по цялото Южно Черноморие.

„Пропускаме вода към язовир Цонево, а това е много важно. Там това ще е необходимо, за да може да функционира заводът в Девня. Коритото на яз. Камчия е почистено и са създадени условия около 100-150 кубика да преминават в тази посока. Проверихме и деривацията – всичко е наред“, обясни Емил Димитров - Ревизоро.

Ето какво сподели екоминистърът:

На язовир Порой се прави мащабен ремонт на стената, защото искахме Бургас и региона да са подсигурени с вода. Да има възможност от няколко басейна да се ползва вода, за да има резерви за години наред. 

В това отношение всичко върви по график. Когато Камчия бе на ниско ниво, искахме да стартираме максимално бързо процедурите. В момента обаче има вода повече, отколкото е необходимо и строителите ще могат по-спокойно да работят. 

Ще изчакаме и нивото да спадне допълнително, за да може да се ремонтира стената в пълната й цялост – така както искаха експерите от самото начало. 

Това са радостни новини за цялото Черноморие. В следващите поне 2 години няма да има напрежение.

Текст, снимка и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови