Експерт: АМ Тракия продължава да е най-смъртоносната магистрала

Само от началото на май месец 125 загинали по пътищата на страната, което е с 40 души повече спрямо същия период от миналата година.

Това, което се случва през последните два месеца и половина, е пандемия от тежки катастрофи, заяви в студиото на БТВ Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и бивш директор на КАТ-София.

МВР отчита от началото на годината 2844 тежки катастрофи, 224 загинали, 3508 ранени.

Той бе поканен да коментира случилата се вчера тежка катастрофа край Сатовча със загинало дете. Зад волана беше седнало друго дете. Той е категоричен, че макар и с книжка издадена от друга страна, момичето не е имало право да управлява автомобил у нас, защото няма 18 години.

По нашите магистрали масово се кара със 180 км/ч и въпреки това пътната полиция не контролира движението. България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която максимално разрешената скорост по магистралите е 140 км/ч., обясни Милчев. За тежките катастрофи обаче допринася общото усещане за липса на контрол.

По думите му АМ "Тракия" продължава да е най-смъртоносната магистрала и път. 

Освен високите скорости, които се поддържат, но не се контролират, друг сериозен проблем на магистралата е поддръжката ѝ. Качеството на услугата, в случая безопасността на магистралата, е проблем на доставчика на услугата, отсече Милчев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови