Измамна схема с обяви за дърва за огрев

Заради растящите цени и голямото търсене в онлайн пространството се появи нова измамна онлайн схема с обяви за дърва за огрев, публикувани от фалшиви профили, съобщи МВР. 

Участниците в схемата се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга, като най-често става дума за снабдяване с дърва за огрев.

За целта измамниците създават фалшиви профили и от тях публикуват обяви с телефон за връзка.

Ако звъннете на посочения телефонен номер, ще ви поискат предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга, с уточнението парите да бъдат изпратени по куриер. 

МВР апелира в никакъв случай да не се пращат пари на непознати хора, независимо дали във въпросната обява е написан телефон. От министерството посочват, че е важно гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни.

Предплатата за доставка не е договор и купувачът по никакъв начин не е защитен от вписаното в разписката основание за паричния превод. Куриерът, от своя страна, не е наясно с уговорката на клиента с отсрещната страна и няма как да гарантира, че получателят на парите не ви мами.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови