46 души загинаха при пожар в автобус на магистрала Струма

При пожар в автобус загинаха 46 човека, съобщи МВР.

Инцидентът стана на магистрала "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек.

Жертвите са чужди граждани, а автобусът е пътувал в посока към Република Северна Македония.

Превозното средство е влязло в страната ни от Турция. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирал.

Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал, предаде БТА.

Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата.

Седем души са спасени и са откарани в "Пирогов". о първоначална информация състоянието им е стабилно.

В болницата дойдоха представители на македонското посолство. Те обясниха, че хората, пътували в автобуса, са с македонско гражданство.

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от югозападната ни съседка Зоран Заев. Пред Нова тв той съобщи, че сред жертвите има и деца.

„Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6  до пътен възел "Даскалово".

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Премиерът Стефан Янев поднася своите съболезнования към загиналите. В момента органите на централната и местната власт полагат всички необходими усилия, за да окажат съдействие на потърпевшите, написа в страницата на Министерския съвет премиерът.

Компетентните институции работят и за изясняване на обстоятелствата и причините за тази огромна трагедия. След разговори с вицепремиерите Гълъб Донев и Бойко Рашков, Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите заради пожара. Премиерът е разпоредил да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР, на сигурността в този тип социални институции в страната

Снимка БГНЕС

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови