Само 5 украинци пожелаха да бъдат закарани до бази във вътрешността на страната

Планираното за днес начало на преместване на бежанците от Украйна, настанени в хотели по морето, в държавни бази и места за настаняване във вътрешността на страната, се провали, съобщи Би Ти Ви.

Причината е, че на гарата във Варна, откъдето днес трябваше да потегли влак към София, са се явили само петима души, при очаквани около 200.

Държавата беше предвидила четири вагона за бежанци, които да бъдат закачени към бързия влак Варна-София в 10.30 часа. С тях 80 души трябваше да стигна до гара Плевен, откъдето с автобуси да се извозят до Рибарица, а 120 човека да се транспортира до Дупница и после до Паничище.

Държавата направи цялата организация по преместването, след като в анкета, в която участваха 40 хил. души, повечето от тях обявиха, че няма къде да отидат, ако се наложи да напуснат хотелите по морето. Вчера дори беше обявено, че държавните бази, които не са се подготвили в срок за приемане на хората, ще бъдат глобени.

В последния момент почти всички са се отказали да се преместят във вътрешността на страната, заявили са, че ще се приберат в родината си, ще си намерят квартири край морето или ще отидат при приятели, уточнява Би Ти Ви. Днес председателят на Държавната агенция за бежанците Марияна Тошева, която беше във Варна, е заминала за Бургас, за да провери какви са настроенията сред бежанците там.

По последни данни към 29 май от Украйна в България са влезли 293 611 бежанци, а от тях 90 365 са останали в страната, като 56 130 са настанени в хотели и различни бази. Най-много настанени в хотели бежанци от Украйна има в област Бургас - около 10 хил. и област Варна - 7 хил. В Добричко са около 1000.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови