Василев: Няма да вдигаме минималната заплата

Няма да бъде повишавана минималната работна заплата от 1 юли след актуализацията на бюджета за текущата година.

Така категорично отговори вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на въпрос на News.bg.

Той говори пред медиите след Националния съвет за тристранно сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, обсъдил антиркизисните мерки на кабинета "Петков". 

"Няма да бъде повишавана. Това е, защото е абсолютно неразумно два пъти в годината да се сменя основен параметър, това не осигурява предвидима среда за бизнеса", лаконично-категоричен бе Василев.

770 лева следвало да бъде минималната работна заплата, изчисли по-рано социалният министър Георги Гьоков. Той и партията му БСП настояват за актуализацията й от месеци.

"МРЗ трябва да е 50% от средната, т.е. 770 лева. Това е възможно. Имаме разбиране от финансовото министерство, но проблемът е, че заради предвидимостта, заради други такива обстоятелства... Тази година вече го направихме от 1 април", каза той.

И подчерта - в лично качество настоявал за актуализация, защото от 1 януари 2023 година щяло да има още по-сериозен скок на минималното заплащане, което тогава би било още по-неприемливо от работодателите. 

Социалният министър Георги Гьоков коментира, че за пенсиите - повишаването им от 1 октомври щяло да бъде "модифицирано". Държавата не спестявала нищо, просто се стремяла ръстът да е възможно най-справедлив, увери той.

"Ако бяхме приложили първоначалния вариант - 21,6% увеличение на всички пенсии, щяха да се задълбочат разликите между по-старите пенсии, по-малките и по-големите, защото увеличаването на минимална пенсия от 370 лева с 20% и увеличаване на максимална пенсия от 1500 лева е много различно. А сега така е по-справедливо, а парите, които ще отидат за пенсионерите, са същите - не сме спестявали нищо'', допълни Гьоков.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови