С 30% са скочили цените на автомобилите втора ръка

Цените на колите втора ръка са се повишили с около 30 процента процента през последната година и ще продължат да растат. Това може да ги приближи дори и до почти новите, казват представители на ресорните асоциации.

Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили втора ръка казва, че цените на т. нар. вторичен пазар са се вдигнали с поне 30%:

"Оттук нататък и тази година цените на автомобилите очаквам да се задържат в същия порядък, тоест с по-високи цени".

Българинът предпочита кола втора ръка, допълва Доросиев, като посочва, че : "2022 година са регистрирани към 30 хиляди нови автомобили и 260 хиляди втора употреба".

Александър Костадинов от Асоциацията на вносителите на нови автомобили казва, че изоставането на България от новите регулации и липсата на държавна политика са сред причините българинът да не купува нови автомобили. Около 33 хиляди нови коли са били продадени през 2022 година, като това е далеч от статистиката от предковидната 2019-та, когато са били продадени около 43 хиляди автомобила, отбелязва Александър Костадинов:

"Никога цените на новите автомобили не са били толкова близо до цените на малко употребявани автомобили. Следствието е , разбира се, от това, че цените на употребяваните автомобили значително се повишиха. Ние се надяваме, че тази година ще е позитивна, но без очаквания, че могат да се случат чудеса", допълни търговецът, цитиран от БНР.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови