Над 30 000 души напускат страната годишно

За последните 10 години от България емигрираха три пъти повече хора, отколкото очаквахме. Прогнозите бяха, че ще емигрират между 8 и 10 хиляди души годишно. За съжаление това не се случи.

България е напускана от около над 30 хиляди души. Напускат най-често млади хора в трудоспособна и детеродна възраст, между 19 и 45 години. 

Причините са две – стабилни доходи, и социална сигурност. Това заяви в студиото на euronewsbulgaria.com проф. Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география" към БАН.

През последните 3 години повече българи се завърнаха у нас, откокото напуснаха страната. Това се дължи най-вече на пандемията, която направи възможна работата от разстояние. Така бившите емигранти могат едновременно да имат високите доходи, получавани в чужбина и сигурността, която те носят, и едновременно да се намират у нас, добави тя.

Статистиката, че всеки пети българин у нас живее в София, не е добра. Получава се голяма поляризация не само в демографското, но и в икономическото пространство. 

Същевременно обаче, има и миграция от големия град към неговата периферия. Така перифериите на София, Пловдив и Бургас нарастват по-бързо като население, отколкото самите градове. Не можем да кажем, че това е тенденция за по-малки градове, уточни проф. Илиева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови