Минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли

Искаме минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 юли, защото инфлацията от януари 2021 до февруари 2023 г. е 28,4%, а МРЗ се повиши с 20% от 2020 г. до сега.

Това каза за Euronews PrimeTime Виолета Иванова, заместник-директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Това означава, че покупателната способност на населението е намаляла. Затова настояваме МРЗ да се увеличи, за да се смекчат ефектите на инфлацията, каза още тя.

Няма данни увеличаването на потреблението в следствие на увеличените възнаграждения да влияе на инфлацията.

Адекватната минимална работна заплата е такава, която може да осигури достоен начин на живот, това е залегнало и в Европейската социална харта.

Бизнесът обича да казва, че не му достига около 30% работна сила, за да увеличи своята производителност. Но за да запази работната си сила, той трябва да увеличава и работната заплата. В противен случай все по-голям брой от българските работници ще излизат извън нашата страна и миграцията ще се увеличава. Когато имаме по-високи доходи, ще имаме и по-голямо потребление. Така нараства и брутният вътрешен продукт.

Виолета Иванова, заместник-директор на института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Надяваме се, че следващият парламент отново ще разгледа промените за минималната работна заплата в Кодекса на труда, за да може тя да се определя като най-малко 50% от средната и оттам да може да се надгражда, каза Иванова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови