Свободен достъп до данните от научните изследвания с обществено финансиране

Комисията по електронно управление в парламента прие на първо четене предложения за промени в Закона за обществена информация. Промените прилагат в българското законодателство европейска директива за отворени данни и достъпа до тях.

Това обаче става с близо 2 години забавяне, заради което България може да бъде осъдена от ЕК в Европейския съд. При наложена присъда страната ни ще плати не по-малко от 504 хиляди евро, съобщи БНР.

Съгласно законовите промени, данните от научните изследвания трябва да бъдат достъпни в отворен формат и ще могат да се използват свободно повторно и да се споделят от всеки за всякакви цели.

Предвижда се свободният достъп до данни да важи и за организациите, използвали обществено финансиране за създаването им, като структурите на изпълнителната власт и общините. Данните трябва да са в машинно четим формат, за да могат да се използват и от изкуствен интелект.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви, че страната ни е подала данни за частичното въвеждане на директивата. Преди да влязат в зала, по законовите промени трябва да се произнесат още две парламентарни комисии. Комисията за гражданското общество вече подкрепи промените.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови