Връщат ли се жегите? Ето какво ще е времето в следващите дни 

Идва ли нова гореща вълна, какво ще бъде времето в Европа и у нас? Ще става ли за море и планина? Ще бъде ли подходящо за полети? 

Ето каква е прогнозата на синоптика Петър Янков за Actualno.com, която обхваща метеорологичните условия в следващите дни. 

ВРЕМЕТО В ПЕТЪК 

Два циклона над Западна и над Северна Европа ще се вихрят и ще насочват дъждовни облаци към западните и източните части от континента. По-съществени валежи, придружени от силни ветрове се очакват по Британските острови и над северните територии от Украйна. 

У нас ще има повече облаци над планините в следобедните часове. Очаква се постепенно повишение на температурите и превалявания в планините. 

Минималните температури ще бъдат от 19 до 14 градуса, по Черноморието 19, 18. През целия ден ще бъде предимно слънчево. 

Следобед ще се развиват купести облаци. По-значителна ще бъде облачността над планините. В Рила и в Пирин слабо ще превали. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, скорости до 20 км/ч. 

По високите части на планините ще духат слаби до умерени ветрове от север- северозапад - скорости до 30 км/ч. Максимални температури - от 26 до 31 градуса. В района на Русе от 32, по Черноморието до 28, 30 градуса. 

СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ 

От петък до неделя времето ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Нова гореща вълна, но за кратко за България, се задава от 14 август. Над планините ще бъде ветровито с разкъсана облачност, с превалявания в Рила и в Пирин. 

Вятърът по високите части, над 2200 метра ще бъде слаб до умерен, от северозапад, с пулсове до 25 км/ч. Максимални температури над 2500 /метра /височина - около 6 до 9 градуса, а на 1500 метра - от плюс 15, до плюс 16. 

Над Черноморието времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде от североизток умерен. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 28 до 30 градуса. Морската вода е с температура от 23 градуса по северното крайбрежие, до 25 градуса по южното. 

По северното крайбрежие вълнението ще бъде слабо, височина на вълните до 1.5 метра, по южното крайбрежие ще е по-силно, като височината на вълните ще бъде до 2.0 метра. 

На този ден най-студено е било в София 8,3 градуса през 1978 г, най-топло в Плeвен 43.1 градуса през 1985 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови