Предлагат промени при работата от вкъщи

Промени в Кодекса на труда (КТ) относно работата от разстояние са публикувани в портала за обществени консултации. Вносител на законопроекта е Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

С предложенията се цели „по-голяма гъвкавост и сигурност при работата от разстояние“. Това включва организацията на здравословните и безопасните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време, става ясно от представения проект.

В законопроекта се посочва, че промените касаят и по-широкото внедряване на „алгоритмичното управление (и т.нар. изкуствен интелект)“.

„Право на изключване“ при почивките

С промените се регламентира т.нар. право на изключване, посочват вносителите. Уточнява се, че това е „правото на работника или служителя да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки“. 

Идеята е да се избегне нарушаване на установените в закона почивки, от една страна, и от друга - за подобряване на възможностите за съчетаването на професионалния и личния живот.

Предлага се създаването на текст в Кодекса на труда, който гласи:

„Работникът или служителят, който извършва работа от разстояние, не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмична почивка, освен когато в индивидуалния и/или в колективния трудов договор са уговорени условия, при които това е допустимо“.

Друго предложение касае регламентирането на отговорност за изплащане на трудови възнаграждения на работници и служители на изпълнителя при веригите от подизпълнители.

„С промените се осигурява и съответствие на националното законодателство с изискванията на Директива 2014/67/ЕС, като се предвиждат недискриминационни мерки при регламентиране на отговорност за изплащане на трудовото възнаграждение на работниците и служителите при веригите от подизпълнители“, поясняват от МТСП.

В мотивите към предложенията се припомня, че в Кодекса на труда са регламентирани изискванията при организация на работата от разстояние. От МТСП посочват, че пандемията от COVID-19, както и бързото развитие на телекомуникационните технологии, са довели до широко приложение на работата извън помещенията на работодателя. 

Изследвания по темата обаче сочат, че в България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави членки на Европейския съюз, обясняват вносителите.

Според частична предварителна оценка на въздействието на предложения законопроект предложенията касаят 2 307 357 работници и служители.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови