Инспектори показват на учени от СУ как се взимат проби от морето

В понеделник предстои ново вземане на проби от черноморската вода. То ще бъде направено от РЗИ, като при проверката ще бъдат включени представители от Софийския университет, които правиха изследването, огласено от "Активни потребители".

Пробите от РЗИ ще бъдат взети включително и на тези по-рискови места като "Попския плаж" на Царево и северния плаж на Китен, т.нар. Атлиман, където според изследването на СУ има огромно замърсяване.

"Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите", увери главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Взимат се проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон. Според тези изследвания един плаж се класифицира като отличен, задоволителен или незадоволителен.

Ангел Кунчев увери, че няма рискове за плажуващите. Последните проби от всички плажове в Бургаска област са били взети на 21-23 август.

На посочените горе плажове има малко колебания в показателите, но те са много далеч от тези, които бяха съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане", посочи още той.

"Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това", каза Кунчев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови