ТИР-овете са по магистралите и това лято, защото забрана няма

На магистрала "Тракия" камион изпреварва друг, а се движи с почти същата скорост и "затапва" движението. Друг криволичи между аварийната лента, "бавната" и "бързата". На "Струма" запален камион създава задръстване.

Примерите са от различни места и различни дни и не изчерпват всички ситуации, но много шофьори по българските магистрали могат да разкажат подобни впечатления особено през лятото, когато се пътува по-често, а интензивен трафик предстои и заради края на летните ваканции. 

Рискови ситуации с тежкотоварни автомобили и натовареното движение, предизвикаха и въпросите: Какво стана със забраната за камиони по магистралите през лятото, прилага ли се или не се спазва.

Краткият отговор е, че ограниченията за някои участъци бяха въвеждани години наред със заповеди на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), но след 2020 г. не е издавана нова забрана, покаа проверка на "Дневник".

Ограниченията за камионите над 12 тона бяха мотивирани с осигуряване на безопасно движение при засиления трафик, а назад в годините и с анализи, че в горещото време тежките камиони увреждат пътната настилка. 

В по-дългото обяснение се включват и силни позиции на бранша на превозвачите, и практиката от коронавирус - летата, когато ситуацията беше различна.

"Дневник" не получи ясен отговор от АПИ защо през тази година ограничения не са били предлагани за обществето обсъждане. Така вече четвърто лято забрана няма, а какво ще решат властите през 2024г. е трудно да се прогнозира. Публично не е известно и да има критерии за броя, честотата и вида на инцидентите, според които биха се въвеждали и отменяли ограничения.

Когато ограниченията не се върнаха

Със заповед на агенция "Пътна инфраструктура" от 14 април 2020 г. (месец след обявяването на извънредно положение в страната) се отменя предходна от 2018 г., която въвеждаше познатите ограничения за предвижване на камиони над 12 тона през летния сезон: от следобедните часове на петък до вечерта и в неделя по същото време. 

Разпоредбите допускаха изключения само за превозвачите на бързоразвалящи се храни, животни, товари на температурен режим и опасни товари.

Заради епидемията от коронавирус нямаше ограничения за камионите, тъй като трябваше да има гаранции за доставките, като се спазват и ограничения за разпространението на заразата.

През 2022г., малко след като официално е обявен краят на извънредната епидемична обстановка, през май АПИ прави опит да върне ограниченията, като е публикуван проект на заповед. Липсва информация за становища по тази заповед.

На въпроси на "Дневник" по темата пътната агенция посочва, че през миналата година не е въведена, защото е бил кратък срокът за "уведомяване и ограниченото време за организиране на графиците за придвижване на ползвателите на пътната мрежа".

За 2023 г. АПИ съобщава, че дори не е откривана процедура за обществено обсъждане за въвеждане на летни ограничения за камионите над 12 тона, но липсва обяснение какви са аргументите за това.

Безопасността срещу икономиката

Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики, каза пред "Дневник", че организацията неведнъж е настоявала пред институциите за връщане на летните ограничения за камионите. 

Тези срещи са безполезни, защото се събират всякакви групи, превръща се в безсмислена говорилня", смята Русинова. По думите ѝ движението без тежкотоварни автомобили по най-натоварените участъци в определени дни е наложително, защото "не се получават такива сериозни задръжки на трафика".

"Тази година се връщаме към нивата от 2019 г. на брой пътни инциденти с тежко ранени и пострадали. При загиналите има намаляване, но не смятам, че това се дължи на предприети мерки в държавата, а на по-съвременните автомобили с повече средства за сигурност в тях", казва Русинова. По думите ѝ обаче в разговора за безопасността надделяват икономическите аргументи на превозвачите, както и на съседните държави, най-вече Турция, защото голяма част от стоките минават транзитно през България:

"Лобито на превозвачите е много по-силно, те са шумни и винаги могат да заплашат с голям протест, а и в крайна сметка става дума за икономически интереси, които в България винаги са над социалните", твърди Русинова.

Димитър Димитров, член на управителния съвет на Камарата на автомобилните превозвачи в България, определя като порочна дългогодишната практика за ограничаване на камионите по магистралите. Казва, че в европейските държави няма забрани за движение в делнични дни, за разлика от заповедите в България, при това в следобедните часове. Смята, че това всъщност е предпоставка за увеличаване на инцидентите на пътя: "По този начин се притискат шофьорите да бързат, за да спазят сроковете за доставка, иначе плащат неустойки", казва Димитров.

Като основен аргумент срещу забраните обаче посочва, че в страната няма достатъчно подходящи паркинги за отбиване на камионите.

"Шофьорите, с извинение, няма къде да отидат до тоалетна, нито откъде да си вземат нещо. Престояват там няколко часа и след това ги пускат юруш, накуп. Точно в периода, в който се пускат камионите, имаше голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия", твърди Димитров.

По думите му не е опция камионите да бъдат отбивани по бензиностанциите по време на ограниченията, защото местата там са прекалено малко. "Камионите блокират бензиностанциите и това ще създаде нов проблем", смята председателят на Камарата на автомобилните превозвачи.

Приемливото решение и какво сочат данните

Представителят на бранша на превозвачите посочи пред "Дневник" решение, което смята за приемливо, като каза, че е взаимствано от Германия: на определени участъци от магистралите да има знак, забраняващ на камионите да изпреварват, като се посочва за кои часови интервал важи.

"След като нямаме паркинги, няма къде да се оставят камионите, може да се забрани камионите да изпреварват - ако не въобще в определени участъци, то например през уикендите или в определени интервали", казва Димитър Димитров.

Данните на Министерството на вътрешните работи за тежки инциденти (със загинали и ранени) в периода юни - август през последните пет години показват, че броят на произшествията през 2023 г. е по-висок от тези през 2019 г. за същия период, когато последно е имало ограничения за камионите над 12 тона.

Тежките инциденти са значително по-малко в двете години с ограничения заради COVID-19, когато забрани за тези превозни средства нямаше, но и пътуванията като цяло заради мерките срещу вируса бяха по-малко.

Дали АПИ ще постави темата по-рано, за да се потърсят решения за следващата година навреме и да се отчетат всички фактори и интереси - предстои да се разбере.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови