Променят данъчните закони за хората и фирмите

Парламентът прие на първо четене предложенията за изменение и допълнение на Закона за данъците върху физическите лица, предаде БГНЕС.

Текстовете са част от данъчните закони, внесени от Министерския съвет.

Предвижда се бакшишите да бъдат облагани с данък. На първо четене в комисия по бюджет и финанси законопроектът не бе подкрепен, но сега мина, тъй като ако бъде отхвърлен измененията ще могат да бъдат направени след три месеца, което означава, че няма да може да бъде приет бюджета за 2024 г. Между първо и второ четене депутатите планират да направят промени.

Със законопроекта се предвижда премахването на възможности за некоректно тълкуване и прилагане на закона, както и създаването на мерки за предотвратяването на избягване на данъчно облагане.

Промените предвиждат чуждестранните физически лица да бъдат облагани по реда на Закона за данъците върху физическите лица само за доходи с източник в България.

Въвеждат се и нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални карти – 10% при определянето на облагемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Виртуалните валути пък се определят като финансов актив.

Друг текст гласи, че работодателите ще трябва да предоставят информация за необлагаемите доходи ( бел. от ред. – ваучери за храна, командировачни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се установи действителния доход от за извършения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на „необлагаем доход“.

Със законопроекта се предвижда и разширяването на понятието „трудови правоотношения“, като се прибавя и наемането на хора, без да е сключен трудов договор. Идеята е да се прекъсне „прикриването“ на сключването на граждански договори с цел укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния доход, като се внасят такива с по-малък размер.

По-рано вчера парламентът прие на първо четене и законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Той е внесен от правитеслтвото и цели транспонирането на Директива на Европейския съюз, приета в края на 2022 година.

В бюджетна комисия и този закон бе отхвърлен на първо гласуване. Сега той е приет, но между първо и второ четене ще бъдат направени промени.

Текстът предвижда осигуряването на ефективно данъчно облагане на големи многонационални предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар на Европейския съюз, чрез първично и вторично облагане с допълнителен данък. Същевременно се въвежда и национален данък, с който да се облагат многонационална група предприятия, които се намират на територията на България, или на голяма национална група предприятия.

Друг текст предвижда създаването на нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък. Целта е насърчаването на малките и средните производители да инвестират средствата в развиването на дейността си.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови