Експерт: Топлата есен е причина за падналите дървета

Над 1500 сигнала за паднали дървета и клони са подадени в Столичната община. Приоритетно се извозват падналите върху електропреносната мрежа, върху трамвайните релси и на пътните платна, обявиха от общината.

Екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и Столичната "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на над 200 сигнала, уточниха от общината.

Топлата есен е сред причините за счупените клони и дървета след снеговалежа. "Много дървета не разбраха, че е есен. През ноември нормално има листопад, а сега все още има дървета със зелени листа. Когато падне мокър сняг, той се задържа върху короните (на дърветата) и се стига по-лесно до пречупване на клони или на дървета", обясни пред БНР доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет.

Друг фактор за прекършените клони и дървета е, че не е изградена истинска система за маркиране на опасни дървета, особено на държавно ниво. "Някои видове дървета не са толкова пострадали колкото други - това зависи от структурата на короната и от крехкостта на дървесината", подчерта доц.Панайотов. Той даде пример с шестил, с който София в последните години се залесява. Това дърво е с сравнително малка, но гъста корона.

Трета причина е, че рядко се прави истинска експертна оценка със съвременна апаратура на състоянието на дърветата. Има уреди, които могат да покажат колко загнило е едно дърво отвътре, обясни той, но в общия случай се разчита на експертизата на отделни хора, които не винаги са добре подготвени. "Изпращат ги на място да погледнат дървото. Работи се без строги правила", обобщи доц. Панайотов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови