Ще се отрази ли еврото на пенсиите и заплатите

"Преминаването към еврото няма да бъде толкова болезнено, колкото хората се притесняват. Не очакваме сътресение в покупателната способност". Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Напълно разбираемо е защо така плашещо е влизането ни в еврозоната. Това е нормална реакция, защото това е нещо ново. България може да черпи опита от вече 20-те страни, които са преминали към еврозоната и в които е имало същите страхове", посочи тя.

Доходите, кредитите, депозитите ще се преизчислят автоматично в евро, обясни социалният министър. А за социалните плащания и пенсиите увери, че ще се закръглят в полза на хората.

Според нея използването на общата европейска валута създава много удобства. А основната цел в крайна сметка е страната да стане още по-привлекателна за инвестиции. "Това би било изключително добра стъпка за България, за да може да има и устойчиво развитие и да вървим напред", допълни тя.

Шалапатова препоръча хората да се доверяват на достоверни източници и да не се поддават на фалшиви новини и страх. Няма повод за притеснение, категорична бе тя.

"Финансовото състояние в страната е добро. Дългът ни към брутния вътрешен продукт е 22% - вторият най-нисък в ЕС, много по-нисък от допустимия 60% от БВП, бюджетният дефицит е 2,2% през миналата година, курсът на лева е стабилен, той е фиксиран. Остава да изпълним критериите за ценова стабилност. 

Смятам, че когато има спокойствие и устойчиви политики, наистина една такава на пръв поглед непостижима цел като присъединяването към еврозоната е абсолютно реалистична. Предприемаме нужните мерки и за намаляване на инфлацията, и за информиране на населението", каза социалният министър.

Тя напомни, че пенсиите се увеличават по швейцарското правило, което е заложено в закона.

"Това е инструментът. Той до някаква степен цели да има адекватност на размера на пенсиите", каза тя и цитира статистически данни, според които средната продължителност на получаване на пенсия за осигурителен стаж и възраст е над 23 години. Това означава, че е изключително важно пенсиите да останат свързани с осигурителния принос, смята министърът. По думите ѝ предизвикателствата в България са свързани със застаряващото население и демографската характеристика на обществото.

"За жалост, в България пенсионната система създава силно усещане, че не е стабилна, не е справедлива, размерът на пенсиите не е адекватен. Именно затова още от встъпването ни в длъжност, екипът на министерството решихме, че каквито и промени да предложим да направим, важно е да се вземе като решение въз основа на анализ. Затова стартираме този анализ, така че с решенията, които ще вземем вследствие на него, да се гарантира стабилна, по-справедлива и по-адекватна пенсионна система, която да върне доверието на хората".

Като проблем Шалапатова отчете ниското доверие на хората и много ниската мотивация на хората да се осигуряват на пълния си доход.

Тя обяви, че не се предвиждат сериозни стъпки от рода на увеличаване на вноската за пенсии. Според нея не е важно да се вдига вноската, а е важно да се вдигне финансовата грамотност:

"Ако в момента всички българи, които упражняват труд, се осигуряват на пълните си доходи, то приходите в системата ще бъдат изключително благоприятни. Тогава може да има разпределяне на по-голям ресурс. Защото това, което в момента се получава, е, че всяка следваща година националният бюджет дофинансира".

Социалният министър изброи негативите, които търпи работникът, когато се съгласи да го осигуряват на минимална заплата, а не на реалния доход. Предприемат се и мерки за подобряване на демографската картина у нас, добави тя.

Все още не е ясно с колко процента ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници на терен, каза още Иванка Шалапатова. Тя декларира, че целта им е цялостно "да се погрижат за хората в социалната сфера".

Влизането на България в еврозоната няма да се отрази на инфлацията, каза и Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет (ИСС)  в интервю пред БНР за въвеждането на еврото  у нас.

"На някои стоки ще се повишат цените, за други ще са по-ниски. Трябва да има яснота по отношение на закръгляването на парите, защото остава същият валутен курс, който вече е договорен", допълни Русинова.

Тя обясни, че въвеждането на единната европейска валута в България "няма да се отрази на осигурителната система, здравеопазване и пенсии, по-скоро би имало положителен ефект за развитието и доходите и икономиката".

Положителното е, че България ще бъде пълноправен член и ще има думата, когато се взима решение за единната валута, коментира Зорница Русинова.

Относно доклада на ИСС тя обясни:  "По различното е, че всеки акт, с който излизаме – становище, резолюция или анализ, е консенсуса на трите групи в Съвета, тоест изпълнителната и законодателната власт получават "една готова рецепта", какво е съгласието между работодателите, синдикати и гражданските организации, кои са проблемните области, които биха могли да възникнат в областите между отделните групи."

С доклада от ИСС препоръчват "да се вземат предвид всички проблеми, които тревожат хората, да се отговаря на всички въпроси на хората - кредити превалутиране на сметките. "Силно обръщаме внимание да има достатъчно добри механизми, които ще дадат на възрастните хора и в малките населени места сигурността при обмяната", препоръча Русинова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови