Къде получават най-високи заплати у нас?

С 13% се е увеличила средната работна заплата в България за година, по данни на Националния статистически институт. За последните три месеца на 2023 г. средното заплащане е 2123 лв. За същия период на 2022 г. е 1879 или 244 лева по-малко. А през 2021 г. тя била 1617.

Най-голямо е увеличението в строителството, в хотелиерството и ресторантьорството, както и в сектор „Транспорт, складиране и пощи“.

Въпреки това заетите в хотели и заведения остават с най-ниски средни възнаграждения - 1300 лева, съобщава БТВ.

А най-голяма средна заплата получават работещите в издателства, филмово производство, в медиите и мобилните оператори - почти 5000 лева.

Очаквано най-високата средна брутна заплата е в София - 2900 лв. за последното тримесечие на миналата година според националната статистика.

Следва Варна с 1966 лв. и Враца - с лев по-малко.

В този диапазон е и Стара Загора, където получават средно 1909 лева.

За Пловдив и за Русе числата съответно са - 1830 и 1728 лева.

Най-ниската средна брутна заплата е във Видин - 1397 лева, сочи още статистиката.

Светослава Тончева е служител в столичната библиотека с докторска степен и 20-годишен опит. Благодарение на него заплатата ѝ е около 1200 лева. В нейната сфера средното възнаграждение е дори по-ниско.

„Миналия месец съм платила около 250 лева за ток, парно, вода, интернет и кабелна телевизия. Моята тийнейджърка спортува и плащам допълнително около 100 лева месечно за волейбол. Аз изключително много се ограничавам, ако трябва да съм безкрайно честна. Почти нищо за себе си не си купувам. Почти всичко, което харчим, е за един тийнейджър“, казва Светослава Тончева, библиотекар.

Според синдикатите, които сравняват заплатите през декември 21 г. с тези от декември 23 г., ръстът в средните възнаграждения е с малко над 29%. Инфлацията обаче също е нараснала значително - с над 22 на 100. Така, според КНСБ, излиза, че реално заплатите са се повишили с едва 5,7%.

А икономисти са на мнение, че критична инфлацията е била в края на 22 г., когато е изпреварвала доходите. За разлика от тогава сега ръстът във възнагражденията е устойчив, посочват от Института за пазарна икономика.

„Въпросът е това да се усеща от всички. Все още има сектори, които са с чувствително по-ниско заплащане. Около 1300 лева са секторите с най-ниска заплата. Но дори и тези сектори допреди година-година и нещо имаше примери за под 1000 лева средна заплата“, заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

И още - според националната статистика към края на миналата година увеличението на заплатите в обществения сектор е било по-голямо, отолкото в частния.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови