Законът за перките се прокарвал през задния вход

Българските туристически и риболовни сектори ще предприемат всички позволени от закона действия за неприемане на лобистки и вредни за икономиката и природата лобистки законопроекти или поправки в съществуващи закони. Това се посочва в позиция на Българската асоциация на заведенията по повод Законопроекта за енергия от възобновяеми енергийни източници в морските пространства.

От БАЗ посочват, че Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) е намерил нов начин за строеж на перки в Черно море.

След като срещнаха изключително аргументиран отпор от всички заинтересовани страни, които убедиха обществото и по-голяма част от политиците във вредите, които този закон би нанесъл на природата, риболова и туризма, сега ЦИД като че ли търси заден вход за реализирането му, разтревожени са от бранша.

Отбелязва се, че ЦИД организира кръгла маса, на която ще представи задълбочен правен анализ и насоки за подобрение на съществуващия Закон за енергията от възобновяеми източници.

"Надяваме се да не сме прави, но изразяваме аргументирани съмнения, че след като не успяват вкарат перките законово отпред, сега опитват да го направят отзад. Защото един от аргументите срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми енергийни източници в морските пространства беше, че вече съществува Закон за енергията от възобновяеми източници", посочват от БАЗ.

Не определят организираната кръгла маса като "бутафорна", като на нея са поканени само енергетици и отново няма представители на нито един от потърпевшите сектори.

На срещата ще бъде представен "задълбочен правен анализ и насоки за подобрение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ)". От БАЗ за обезпокоени, че изследването предлага промени в енергийната правна рамка с цел прецизиране и разширение на обхвата на мерките за насърчаване на енергийния преход, тъй като се опасяват, че обявеното разширение може да означава именно поставяне на перки в Черно море.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови