Българите трябва да изкарат на светло 80 млрд. лева до влизането в еврозоната

У българите стоят близо 80 млрд. лева, образно казано, под дюшеците, които с наближаването на членството на страна в еврозоната час по-скоро трябва да излязат на светло, коментира пред БТА доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните имоти става все по-привлекателен за "играчи" не само от България, но и от чужбина. 

Официално не се говори, но горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица - между 75 и 80 млрд. лева, почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът. 

Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не "изгори" след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва произходът на средствата, посочи Стефанов. 

Според него този факт за определена група българи е основна мотивация при инвестициите в недвижими имоти - легализиране на скрити доходи, за които не са платени данъци.

В момента страната ни е притегателна за превъртането на национални и чуждестранни капитали през имотни сделки заради безпрецедентно ниските лихви по ипотечните кредити, ускореното строителство на нови жилищни сгради, високото търсене и предлагане, както и добрата доходност от подобни инвестиции. 

Рецесията в някои страни от Западна Европа, сред които са Германия, Нидерландия, Дания, карат все повече компании, които имат партньорски бизнес с български фирми, да насочват капитали в покупка "на зелено" на ново жилищно строителство. Атрактивността на тези инвестиции е и заради това, че у нас доходността на годишна база достига 7-10 на сто, казва в интервюто доц. Стефанов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови