Идва и следващата партида от «новите» вагони втора ръка

 

Следващите 19 вагона от втората партида, които Министерство на транспорта закупи от германските железници Deutsche Bahn, ще дойдат „до дни“ в България.

Предвижда се 10 от тях да са вагон-бистра. Български екип е в Германия, за да координира доставката, заяви ресорният служебен министър Георги Гвоздейков.

"Това са първите стъпки, с които целим да наваксаме изоставането в развитието на жп транспорта. Осъществихме тази сделка с помощта на посолството на Германия и на посланик Ирене Мария Планк“, добави министърът.

Поръчките по ПВУ

"Надявам се да успеем да договорим всички средства по Плана за възстановяване и устойчивост и от 2026 г. да имаме обновен подвижен жп състав“, каза още Гвоздейков.

Припомняме, че в процес на договаряне е поръчката за доставка на 35 бр. едноетажни електрически мотрисни влака. При нея оферти подадоха 4 международни компании, но ведомството още не е провело преговори с тях. Испанската Patentes пък обжалва спирането на процедура за доставка на 20 push-pull влака и до момента по нея също няма развитие. 

Изцяло доведена докрай е единствено поръчката за 7-те двуетажни влака. Наполовина завършена е поръчката за 18-те локомотива, като по нея бе избран изпълнител само за доставката на 9 електрически маневрени локомотива.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови