Предстои захлаждане и продължителен дъждовен период

През юли българите ще бъдат свидетели на значителни температурни колебания и метеорологични явления, прогнозира синоптикът Петър Янков в интервю за Bulgaria ON AIR.

Високите температури и пожарната обстановка са на преден план, като се очаква и леко понижение на температурите в следващите дни.

Жегите продължават: Червен код за екстремно горещо време

Червен код за екстремно горещо време бе обявен в цялата страна, като очакваните максимални стойности на температурите ще варират от 38 до 42 градуса. 

В столицата София температурите ще достигнат около 37 градуса. Петър Янков отбеляза, че "високите температури не помагат на пожарникарите за овладяването на огнените стихии", като горещото време създава допълнителни предизвикателства за борбата с пожарите.

Временни валежи и гръмотевични бури

Синоптикът предвижда, че в късния следобед и през нощта в северозападните райони на страната ще има превалявания и прегърмявания. 

Валежите обаче ще бъдат оскъдни – максимум по един-два литра на квадратен метър – и няма да достигнат до централните части на България. В петък се очакват превалявания в южните райони, а през следващите дни температурите ще се понижават с по един-два градуса.

Прогноза за уикенда: Възможни гръмотевични бури

През уикенда температурите ще варират от 30 до 37 градуса, като ще бъдат съпроводени с валежи. В събота дъждовете ще обхванат главно западните и северните части на страната, където има условия за гръмотевични бури. 

В неделя валежите ще се преместват към централните части на България, а по линията Плевен - Русе и в централните части на Средна гора се очакват гръмотевични бури.

Валежи и пожарна обстановка

От началото на следващата седмица се задава продължителен дъждовен период, който ще подпомогне потушаването на пожарите. Валежите от понеделник до четвъртък ще бъдат по-интензивни в централните и южните райони на страната. 

Синоптикът Янков подчерта, че "лошото е, че тези пожари са предизвикани главно от човешка дейност", като добави, че ветровете, които съпътстват горещото време, допълнително усложняват ситуацията.

Вятърът и горещите вълни

Янков обясни, че ветровете в районите на пожарите достигат до 25 км/ч и се усилват поради локализирането и разширяването на огнищата. Той отбеляза, че "създават се комини от топъл въздух, които се издигат. Районът на пожара започва свой живот", като тези резки изменения на посоката на вятъра също влияят на разпространението на пожарите. Цялото Средиземноморие е под властта на горещите вълни и липсата на валежи, което също допринася за тежката пожарна обстановка в региона.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови