Банките вдигат таксите си

Какви са новите суми и откога влизат в сила промените?

От 17 юли 2024 г. клиентите на "Обединена Българска Банка" (ОББ) ще бъдат изправени пред нови, по-високи такси за теглене на пари от банкомати и обслужване на сметки. Същевременно, други водещи банки в страната като "Банка ДСК", "Централна кооперативна банка", "Пощенска банка" и "Първа инвестиционна банка" също обявиха увеличения в таксите си, което засилва финансовото бреме върху потребителите.

Обединена Българска Банка въвежда нови такси

От средата на юли клиентите на ОББ ще плащат минимум 20 стотинки или 0,1% от сумата при теглене от банкомат на самата банка, вместо досегашните 30 стотинки. За теглене от банкомат на друга банка таксата става 0,1% от сумата плюс 1,17 лева, при 1,30 лева досега. Тегленето на пари от каса в банката също поскъпва значително – таксата се удвоява до минимум 4,89 лева или 1% от сумата, вместо предишните 2 лева или 1%.

Справката за наличност в картата ще струва 0,98 лева, независимо от банкомата, вместо 0,40 лева от банкомат на ОББ и 0,60 лева от чужда банка досега. Активирането на карта след три грешни ПИН кода вече ще струва 9,78 лева, докато преди това тази услуга беше безплатна. Също така, преференциите за карти на деца от 14 до 18 години отпадат, като тегленето от тези карти ще струва минимум 1,17 лева плюс 1% от сумата.

Банка ДСК с нови такси за обслужване на сметки и преводи

"Банка ДСК" също въвежда промени в таксите си. Месечната такса за обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта се увеличава от 2,74 лева на 2,99 лева. Същата такса ще важи и за студентите с Младежка карта. Въвежда се нова такса за теглене на свободни средства по запор – минимум 9,78 лева и 0,80% от сумата. Таксата за банков превод скача на 7 лева от 5 лева, а плащането на местни данъци и такси ще струва 0,70 лева, вместо 0,50 лева досега.

Централна кооперативна банка увеличава таксите за хартиени справки

От 1 август, "Централна кооперативна банка" ще повиши таксата за справка за парите на хартиен носител от 2,05 лева на 3,91 лева на страница. През май банката вече увеличи таксите за теглене на пари от банкомат в чужбина на 2,50 евро плюс 1,5% от сумата, при 2 евро преди това.

Пощенска банка уведомява за нови такси от септември

От 10 септември, "Пощенска банка" ще повиши част от таксите и комисионите. Откриването на разплащателна сметка ще струва 1,08 лева, при 1 лев досега. Месечната такса за обслужване на сметка ще се увеличи на 2,93 лева от 2,75 лева. Таксата за получаване на съобщение чрез СМС за теглене или получаване на пари става 0,14 лева, вместо 0,12 лева. За плащане на битови сметки с картата таксата ще бъде 0,39 лева, вместо 0,35 лева.

Първа инвестиционна банка с нови такси от юни

От средата на юни, "Първа инвестиционна банка" въведе нови такси. Откриването на разплащателна сметка в офис на банката струва 6 лева, а внасянето на пари в брой – минимум 2 лева и 0,25% от сумата. За платежна сметка откриването струва 4,16 лева на място, а ако към нея има и дебитна карта – 3,09 лева. Таксата за теглене на пари от платежната сметка на каса е минимум 6,85 лева и 0,65% от сумата, а от банкомат – минимум 0,29 лева и 0,13% от сумата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови