Ботьо Ботев: Прополисът замества антибиотиците при настинка

Пчелите в Бургас правят мед от слънчоглед и кориандър

За астма и болно сърце се препоръчва консумацията на пчелен мед, обясни Ботьо Ботев, председател на Областния пчеларски съюз в Бургас, цитиран от Фокус. „Не напразно в писанията и литературата от векове пише, че медът е храна на боговете. И друг път съм го казвал, по биологично съдържание ние не приличаме на маймуните, ами приличаме на пчелите, защото ензимите, които се движат в човешкия организъм, са същите тези, с които пчелите засищат меда“, допълни Ботев.

Като основен продукт, който укрепва имунната система на човек, Ботев изтъкна прополиса. „Няма друг елемент в природата, който съдържа толкова съставки - над 500 съставки, които съставляват биологическата маса на човек. Затова при настинка недейте да бягате да купувате антибиотици, продава се естествен прополис“, поясни той. По неговите думи, мед се извлича от всякакви растения, а най- силният и общоукрепващ мед е букетът - колкото по-голяма ботаника участва в извлечения мед , толкова по-хубав е той.

Пчеларят информира, че в Бургаско акциев мед няма, тъй като той се добива през пролетта, а при нас този сезон е много суров. Влияние оказва температурата на морето. „Кориандърът най-вече е типичен мед в община Бургас. Кориандърът е една култура,етерично маслена култура, ползва се като подправка. Нейният мед е много силно ароматен и омайващ. Специално кориандърът стимулира сърдечната дейност“, обясни той.

В Бургаския район най-често се среща слънчогледовият мед. За хората болни от астма пчеларят препоръчва мановия мед. „Широко разпространен, с приятен вкус. Мановият мед не съдържа полен - това е цветен прашец. Има хора, които получават пристъпи на задух от прашеца на цветя. Има разбира се малко по-голям процент на съдържание на минерали и витамини“, допълни председателят на пчеларски съюз.

По неговите думи, болните от диабет трябва да наблегнат на мед от акация, защото той съдържа естествена глюкоза, която е същата, каквато има и в нашия организъм. Тази естествена глюкоза влияе благоприятно на панкреаса. „Вижте как всяка една билка си има своето място, само трябва консуматорът да каже за какво го иска. Хората трябва да знаят, когато отидат, да кажат на пчеларя за какво искат мед, за да може специалиста да каже какъв мед да купят“, допълни Ботев.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови