Крайно време е пациентите да не абдикират от профилактиката

Д-р Мариана Контева - инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по Кардиохирургия СИТИ КЛИНИК Бургас:

Както водим колите си на годишен преглед, така трябва да правим и своя профилактичен

 

Визитка

Завършила е медицина през 1993 г. в МУ-София. Първата си специалност „Вътрешни болести” придобива през 1999 г., втората – „Кардиология” – през 2003 г. От 2004 г. придобива и специалност „Интервенционална кардиология”. Преминава специализация по „Инвазивна кардиология” в Шарлот, Северна Каролина, САЩ.

Burgasdream.com се обърна към д-р Контева по повод на нейното участие в Училище по диабет, което се провежда в МБАЛ-Бургас

 

-           Д-р Контева, какво Ви провокира да участвате в Училището по диабет в МБАЛ-Бургас?

-           Първо – добрата екипна работа с МБАЛ-Бургас. Второ – сериозният бич – диабет и сърдечно-съдови заболявания. И трето – категорично стремежа ми да се разбере от институциите и пациентите, че профилактиката трябва в пъти да превъзхожда лечението на самите заболявания, в които пациентът има основно участие.

Крайно време е пациентите да не абдикират от основните си задължения за контрол на собственото си здраве-профилактика, лечение и спазване на определени условия и правила, защото те от една страна са консуматори, а от друга в последно време диктуват начина си на лечение и избират с какво и как да се лекуват. Както е при ражданията – дали да бъде цезарово или да е нормално раждане, за съжаление не е само лекарска индикация.

Това трябва  да се прекрати, за да нямаме такъв голям процент инвалидизация, защото България все още държи първите места по смъртност в сърдечно-съдовите заболявания.

-           А как се отразява диабетът на сърдечно-съдовите заболявания?

-           Фактор номер едно за сърдечно-съдовите заболявания заедно с пушенето, затлъстяването, липсата на активен начин на живот се оказва диабетът. Не случайно той е тихият убиец на сърцето и на съдовете. Ние се срещаме с пациентите,когато вече е разгъната тежка атеросклероза на перферни, коронарни и мозъчни артерии. Много често тези пациенти манифестират заболяването с първия инсулт или инфаркт, което е абсолютно недопустимо. Все повече млади хора  тежат на държавата и на нацията с инвалидност, с невъзможност да са адекватни участници в социалния живот.

И в това освен, че ние имаме основно вина като лекари, защото все нямаме време да говорим с пациентите и да ги убеждаваме, че освен хапчето има и собствена воля и причина за заболяването, аз смятам, че категорично трябва да се намеси и пациентът. Той да осъзнае, че ако не участва активно, няма как да му се помогне и да поеме своята отговорност.

-           Защо се стига до такива тежки случаи, при които хората идват за пръв път?

-           Като цяло българинът не обича да ходи на лекар. Профилактиката винаги е била между другото. Пациентът мисли, че като няма оплаквания, превенцията на здравето е  безмислена. И, може би, тук наистина имаме дефицити като родители, и като лекари, и като общественици, че не учим децата си от малки. Така както се мият зъбите, както се ходи на зъболекар, категорично трябва да се правят профилактични прегледи.

-           Някакви такива тежки случаи има наскрово в Сити клиник?

-           Всеки божи ден се сблъскваме с тежки случаи, включително и инфаркти на млади мъже – 30-40-годишни. И казват – защо на мен? Преди това обаче е стресът, неслизането от колата, висока кръвна захар/за която въобще не подозира/, много тежка дислипидемия, проблеми с холестерола, по две кутии цигари на ден, родители – болни или починали със сърдечно-съдови заболявания .но повечето хора не свързват нищо от вече изброеното с възникналия проблем.

Аз смятам, че тези хора, както си водят колата на годишен преглед, така трябва да правят и своя профилактичен. За колата няма да забравят да й сменят зимните гуми и да я прегледат, но за себе си винаги нямат време.

Крайно време е да се опитаме да ги убедим, че едно „загубено“ време от 2 часа за преглед категорично връща живот и години и дава перспектива.

-           Разкажете малко за себе си, за Вашия път дотук.

Имам повече от 20 години работа като лекар. Винаги съм работила в интензивни отделения и болници. Трудовият ми стаж е започнал в т.нар. „Чиркова клиника“/Св.Екатерина/, след което с нашият екип разработихме кардиологията на  действащата  и значима болница „Токуда“.В самото начало стартирахме като кардиоцентър „Понтика”. Тази година станахме част от семейството на „Сити клиник“. Това го постигнахме, защото екипът показа страхотни резултати в Бургас - имидж, стил на работа, добра медицинска практика, квалификация, иновации.

Имам специализации по вътрешни болести и кардиология, по инвазивна кардиология. Национален консултант съм за Югоизточна България по инвазивна кардиология, част от борда на Дружеството на инвазивните кардиолози.

Имам две малки момчета на 6 годинки. Всъщност всичките ми усилия са били насочени да мога да дам облекчение и да спася живот .И аз по-скоро се надявам след всичките тези титли да остане просто доктор Контева, т.е. – лекарят или лечителят, който ще се опитва винаги да помага на хората.

Разговора води Ирина Генова

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови