Уникален за страната консорциум обединява 9 болници в Бургас

Болниците в Бургас си подават ръка и ще си сътрудничат в областта на болничната медицинска помощ. Това  става по инициатива на общината.

Девет здравни заведения в града подписаха подготвителен договор за учредяването на Консорциум "Бургаски обединени болници", съобщава 24 часа. Община Бургас е представител на общинските лечебни заведения, съакционер в МБАЛ - Бургас и партньор на частните болници в града.

В подкрепата на инициативата поздравителни адреси бяха получени от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, УС на НЗОК и Народното събрание.

Консорциумът е първи по рода си в България. Той ще позволи пациентите да получават комплексно лечение, чрез него ще има възможност да се използва апаратурата на всички болници в града без да се търсят различни клинични пътеки за това.

Обединението отваря врати и към разработване на проекти в сферата на здравеопазването, които ще се финансират по европейски програми, както и към сътрудничество в областта на научната дейност.

Създаването на подобни структури е често срещана практика в западноевропейските държави. Подготвителният договор за обединението бе подписан от представителите на МБАЛ - Бургас, МБАЛ - "Дева Мария", СБАЛПФЗ - Бургас, СБАЛК "Сити Клиник", МБАЛ "Д-р Маджуров", МБАЛ "Бургасмед", КОЦ - Бургас, СОБАЛ - Бургас и "Life Hospital" - Бургас.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови