Семир Абу Мелих: Тарикати искат монопола в здравеопазването

Народният представител Семир Абу Мелих от ГЕРБ организира среща с ръководителите на здравни заведения в Бургас,

за да бъдат обсъдени теми от изключителна важност за сектора и пациентите от региона. 

Обсъдени бяха - национална здравна карта и реформата в българското здравеопазване, текущи проблеми на региона, както и предстоящият вот на недоверие за политиката водена в здравеопазването

„За мен като депутат от Бургаска област и член на парламентарната Комисия по здравеопазване е важно да чуя мнението на представителите на гилдията тук. Темите са сериозни и касаят здравето на хората от региона. Всяка административна промяна трябва да е свързана с подобряване обслужването на пациентите. Искам да се убедя, че предстои да вземем правилни решения. Бургас не е ощетен от здравната карта, даже има поле за развитие в бъдеще. Това е едната част, другата е да се разбере, че всички в Бургас сме консолидирани около каузата.“, коментира Семир Абу Мелих.

 

Ето и разгоровът със Семир Абу Мелих:

- Защо точно в областта на здравеопазването е вотът на недоверие?

- Защото нямат какво да правят. Защото БСП са в дълбока опозиция и в момента нямат друг ход да излязат на повърхността, за да направят някакъв вот на недоверие. 

- Не смятате ли, че сега е моментът да прокарате идеята за втория стълб на здравното осигуряване?

- Това ми е каузата. Всичко това, което се случва в момента – здравната карта, ограниченията, основният пакет, допълнителният пакет – това са предхождащи елементи на надграждащия стълб или т.нар. демонополизация на касата. Това в рамките на две години може да стане. 

- По този начин не се ли капсулира здравната система?

- Точно обратното, тя се демонополизира и пациентът става в центъра на вниманието. А всички тарикати не искат монополът да падне. Защото те се захранват от този монопол, от неговите негативи. Всички честни и почтени искат мовополът да падне, за да работят в полза на пациента. Пациентът ако ги одобри и им даде добра атестация, ще ги има. 

- А кои са тези тарикати?

- Тези тарикати са - обвързани с фармацевтичните компании, обвързани с някои болници, обвързани с техника, апаратура, продажби и т.н. Страшно много хора са навързани с годините със здравната система, на която източникът на финансиране е само един. И от там нататък всеки иска да си пусне магазина. Но всяко нещо има край, няма как да се случи. Как ще оставим България да е последната държава в Европа с монопол? Ние други хора ли сме в тази Европа? Защо французинът да може да избира на кого да си дава парите, а българинът да не може?

- Споделиха ли колегите ви за някакви проблеми?

- В Бургас проблеми няма. Говоря за проблемите, които касаят останалите области. Благодарение на кмета и на неговия екип, на РЗИ, на народните представители, ние не страдаме от това, от което страдат останалите области. Това е и бъдещото развитие на града. 

Когато събера следващия път колегите, аз ще имам данни от министерството къде сме слаби, в кои области. Да може всеки, според възможностите си, да привлича специалисти. За да може в следващите 5-10 години да изградим сериозни школи и да се развива медицината в правилна посока. 

- Ще бъдат ли орязани легла?

- Легла няма да бъдат орязани тук, дори има резервни. Имаме легла за дисциплини, които изобщо ги няма още. Това е първа среща. На тези срещи колегите ще могат да задават въпроси към министъра чрез мен. За мен е важно да изглеждаме, че сме солидни и непробиваеми. 

 

Интервю на burgasdream.com, използвани са въпроси и на други медии

Добавете коментар


Защитен код
Обнови