Прегледайте се безплатно на първото здравно изложение в Бургас

Първото издание на изложението „Зона Здраве" ще се проведе в Mall Galleria Бургас на 2 и 3 април т.г. - в навечерието на Световния ден на здравето.

Днес то бе представено на преснференция в община Бургас. В брифинга взеха участие зам.-кметът по здравеопазване Лорис Мануелян, депутатът Семир Абу Мелих, д-р Георги Паздеров, шеф на РЗИ, д-р Таня Макшева, шеф на РЗОК-Бургас.

Ще бъдат представени над 40 участника - здравни заведения, лекари специалисти, производители на стоки и услуги за здравето и красотата, спортни школи. 

„Това събитие дойде точно навреме и ще е началото на поредица от такива. То ще представи пред Бургаска област възможностите на здравеопазването. Ще бъдат сравнени темповете на развитие с другите градове в страната. Ще бъде осъществен директен контакт с пациетните“, обясни зам-кметът Лорис Мануелян. 

Той изтъкна, че неудовлетвореността от здравеопазването в Бургаска област е високо, но това е характерно за развитете общества. Във Франция то е 40%, а в Англия – 48%, допълни Мануелян. 

В момента в МБАЛ-Бургас се работи по три проекта, напомни зам-кметът. Това са – ремонтът на Кръвния център, на Кожното отделение и изграждането на съвременно Спешно отделение. 

„Трябва да възвърнем имиджа на българските лекари, защото те са елитът на бълграското общество“, заяви депутатът Семирл Абу Мелих, който е член на Комисията по здравеопазване. 

Народният представител допълни, че бургаското здравеопазване няма да е засегнато от здравната карта. „Легловата база е запазена, ще се увеличи общият бюджет на бургаските болници. Ако искаме да положим базата, трябва да имаме Институт по медицина. Ако успеем през този мандат да сложим основата, вече ще вървим в друга посока“, допълни Абу Мелих. 

В изложинеито ще участва и РЗИ-Бургас, заяви д-р Паздеров. „Никой в света не прави с толкова малко пари, такова достъпно здравеопазване. Здравето не е само отговорност на институциите, но и на всеки човек“, заяви д-р Паздеров. 

Целта на „Зона Здраве" е да популяризира профилактиката на заболяванията, да покаже новостите в грижата за здравето, да даде възможност на всеки да се консултира с желания лекар, да участва в игрите и забавленията, да избере спорт за себе си или своето дете. Акция по безвъзмездно кръводаряване, демонстрации по първа помощ от БЧК ще допринесат този празник на здравето да стане поле за хуманност и добротворчество.

Национална пациентска организация, със съдействието на Медицинска лаборатория „Лина" организира безплатни изследвания за хепатит В и С. Ще има също: измерване на пулса и на кислорода в кръвта с пулсоксиметър, оценка на сърдечносъдов риск, диагностика на стъпала и проблеми на опорно-двигателната система, диагностика на кожа, очни изследвания, тест на контактни лещи и др. Скринингите, които ще се правят на място по време на изложението, са безплатни за посетителите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови