Болните от туберколоза в Бургас намаляват

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Туберкулозата е лечима, особено при ранното й откриване.

 

За пета поредна година в Бургаски регион е налице тенденция за намаляване заболеваемостта от туберкулоза. Епидемиологичните данни за последните 6 години са:

През 2009 година регистрираните случаи на заболели бургазлии е 158, през изминалата 2014 година 71 души са заболели от туберколоза. 

За първите два месеца на 2015г. са регистрирани 17 новооткрити случаи на туберкулоза. 

По повод Световния ден за борба с туберкулозата Д ПБПЗ РЗИ Бургас в партньорство с община Бургас, УВЗ, ЦДГ, ОРС, НПО, СБАЛПФЗ гр. Бургас за поредна година организира кампания, чиято цел е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословен начин на живот.

От 1996г. с решение на Световната здравна организация 24 март се отбелязва, като Световен ден за борба с туберкулозата в чест на откривателя на туберкулозния бактерий Робърт Кох. Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка година 9 милиона души в света се разболяват от туберкулоза. Туберкулозата е втората по смъртност инфекциозна болест след СПИН. Тази година мотото на Световния ден за борба с туберкулозата е „Открий, лекувай, излекувай всеки!” и акцентира върху това, че заболяването е предотвратимо и лечимо, но продължава да бъде глобална опасност. Изпълнението на задачите, заложени в целите на хилядолетието на ООН по отношение на туберкулозата, зависи както от ефективните действия във всяка отделна държава, така и от обединяването на усилията в глобален мащаб.

На този ден медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света - туберкулозата. С отбелязването на този ден се цели повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, подобряване здравната профилактика, както и популяризиране здравословен начин на живот.

В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. В момента то е разпространено в почти всички развити държави в света. 

По данни на СЗО повече от 30% от населението на земята е инфектирано, а 15 млн.от него е засегнато от активна туберкулоза.

Симптоми на туберкулоза: Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя; Храчки – особено когато в тях се появи кръв; Повишена температура – продължително температурно състояние; Нощно изпотяване; Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица; Отпадналост и безсилие; Безапетитие; Отслабване на тегло.

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

В България средствата за диагностика, болничният престой и лекарствата за лечение на болните с туберкулоза и на лицата с латентна инфекция се осигуряват от бюджета на Министерство на здравеопазването и са напълно безплатни за пациентите.

Пациент, който приема редовно предписаните му лекарства, бързо престава да бъде заразен и не представлява риск за останалите. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови