Община Бургас вдига капитала си в МБАЛ от 4% на 27%

Зам.-кметът д-р Мануелян става представител на Общото събрание на акционерите на болницата

Община Бургас става акционер с 27% от капитала на МБАЛ-Бургас, стана ясно на проведеното извънредно заседание на Общинския съвет днес. В момента общината притежава 4.79% от капитала на болницата.

Общинските съветници одобриха на извънредната си сесия зам.-кмета по здравеопазването д-р Лорис Мануелян за представител на община Бургас в общото събрание на акционерите на „МБАЛ- Бургас” АД. 

Събранието на акционерите в лечебното заведение ще се проведе ще се проведе от 11.00 часа на 27 май. 

Общината вдига участието си от 4% на 27% и е един от принципалите на търговското дружество, а няма информация кой ще е новият член на Съвета на директорите, заяви общинският съветник от БСП Евгений Мосинов. Трябва да се борим за яснота, допълни той.

Според Търговския регистър община Бургас притежава 8% от капитала на МБАЛ, а според устава – 4.79%. В момента общият капитал е 12 млн. 482 хил. лв. Предстои той да бъде вдигнат на 16 млн. 520 хил.лв., от които 4 млн. 441 хил. на община Бургас.

От 2008 г. общината ежегодно превежда средства, под формата на капиталови трансфери, за закупуване на техника и за ремонт на сградата на болницата. По указания на Сметната палата към дружеството от страна на община Бургас са отправяни искания за увеличавания на капитала, с размера на предоставените до този момент средства от нея.

Ето какво разказа д-р Бойко Миразчийски, общински съветник от НФСБ:

Първо болницата беше общинска, а после бе прехвърлена на държавата. Последно община Бургас притежаваше /% от капитала, а сега – 4%. Държавата всяка година увеличаваше дяла си, като влагаше пари.

Последните 10 години община Бургас даваше средства – за инвитро, за отделението по долекуване, за инфекциозното отделение, за апаратура.

Всичко това е благодарение на община Бургас, но тя не се грижеше за своите дялове. 

Да не забравяме най-важното, че болницата лекува основно граждани на община Бургас, на второ място - граждани на област Бургас и на трето -граждани на Република България, и след това - на чужденци. Приветствам и вдигането на дяловете, и ние сме длъжни да го правим ежегодно, и трябва да имаме представител на Общинския съвет в съвета на директорите

 

Текст Ирина Генова

Снимка Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови