Ще можем да отказваме плащане на некачествена здравна услуга

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Поканиха неправителствените организации в Парламента

 

„Обществото и всички ние ценим много усилията, които полагате за хората с онкологични заболявания. Работата ви е мисия, защото с уменията си, с професионализъм и съпричастност, вие спасявате всъщност следващите хора, които се изправят пред тези страшни заболявания. Едно е да говориш и съчувстваш по тази тема, съвсем различно е да си го преживял, както са част от вас, затова ролята ви е основна“. Това заяви народният представител и член на парламентарната комисия по здравеопазване от ГЕРБ Семир Абу Мелих в Бургас. Той участва в национална конференция по проблемите на рака, която се провежда в Бургас.  Във форума участват 17 неправителствени организации от цялата страна, които помагат на хора с онкологични заболявания. Организатор на събитието е Сдружение „Онкоболни и приятели” - Бургас. В него взеха участие още д-р Лорис Мануелян зам-кмет по здравеопазване в община Бургас, Мая Казанджиева- директор Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт” към Община Бургас, д-р Дечев- управител на Консултативния онкологичен център, Цонка Тодорова, председател на „Онкоболни и приятели“.

Депутатът обсъди с аудиторията здравно-осигурителните права на онкоболните в България, както и други аспекти от системата на здравеопазване у нас. Той приветства община Бургас в посока работата с неправителствени организации, свързани не само с онкологичните заболявания, както и усилията на местата власт да предоставя все по-качествени медицински услуги. Семир Абу Мелих посочи Бургас като пример за работещи модели в здравеопазването и НПО, които трябва да се разпространят в цялата страна.  

„Парламентарната комисия по здравеопазване заседава всеки четвъртък и моето предложение към всички вас е в рамките на този форум да упълномощите и излъчите един ваш представител, който да присъства на заседанията. Поемам това като ангажимент. Така, на място, ще можете да кажете своето мнение, предложения и критики. Смятам, че е наложително да имате представител в парламента, тъй като до този момент такъв липсва“, сподели бургаският депутат от ГЕРБ. 

Той обсъди с присъстващите и основни аспекти от дейността на здравната комисия, както и предстоящи предложения за промени в Закона за здравното осигуряване. 

„Очаква се от 2016 г. да има  два основни стълба, които ще осигуряват финансиране за българските граждани. От една страна това са здравните вноски от месечните възнаграждения, а от друга ще има допълнително здравно застраховане. Започваме стъпки в посока потребителят (пациентът) да знае на кого дава парите си и за какво, колко качествена услуга ще получи. Трябва да има ясно взаимодействие между него, здравните заведения и системата като цяло. Предстои да предложа на първо четене и промени в посока качествено обслужване на пациентите и възможност за оплакване, ако не е доволен от предоставената услуга, така че да не заплати за нея, ако има установени нарушения“, допълни още Семир Абу Мелих. 

Като пример за подобен механизъм в здравеопазването той посочи Австралия, където жителите 15 дни след посещение при личния лекар получават чек,за да заплатят използваната услуга, но ако имат основателни възражения не заплащат за нея. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови