След отказ в 4 болници, уролози от УМБАЛ Бургас оперираха бебе

Уролози от УМБАЛ Бургас оперираха по спешност 5-месечно бебе, върнато от четири други болници.

Кошмарът за семейството започва миналия вторник, когато майката забелязва, че единият от тестисите на детето е подут и зачервен, а то не спира да плаче. 

Родителите посещават няколко лечебни заведения, в които установяват какъв е проблемът - торзио (завъртане) на тестиса. Това е спешно състояние, което ако не се оперира навреме, може да доведе до загуба на органа. 

Всяка от болниците обаче отпраща семейството с различни обяснения. Включително и че нямат възможност за анестезия на толкова малко бебе.

Минути след като бебето е прието в УМБАЛ Бургас, то е оперирано от уролозите д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакова. Анестезиолог е д-р Даниела Люцканова. Операцията протича бързо, без никакви усложнения. "Лечението е само хирургично и трябва да се извърши до 6-8 часа от началото на симптомите, защото заради нарушеното кръвоснабдяване рискът от атрофия е много висок. 

Освен засегнатия орган, е необходимо да бъде фиксиран и другият тестис, за да се избегне и неговото завъртане поради характерни анатомични особености", обясняват специалистите. 

И двата тестиса на малкото бебе са спасени и след 48-часов престой момченцето е изписано. Близките му са благодарни на уролозите в УМБАЛ Бургас за бързата намеса и професионализма.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови