Витанов за COVID-19: Има добра новина

Сто двайсет и пет дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна.

Това коментира математикът от БАН проф. Николай Витанов в традиционния си анализ на развитието на пандемията. По думите му здравната система се справя с проблемите, а сценарий „Празни болници“ е стабилен, пише DarikNews.bg.

“Дифузното разпространение е  угасено, клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий”, пише още математикът. И прогнозира, че болниците няма да се напълнят и през август.  

Има добра новина, заявява още Витанов. По думите му противоепидемичните мерки дават резултат. И допълва: “Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро”.  

Според него по-съществени мерки ще се налагат когато дадена област или страната отчете около 400 на 100 хиляди заразени в двуседмичната заболеваемост. 

Справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти показва, че такива са областите София, Варна, Бургас и Силистра. Те са и в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията. 

Според проф. Витанов обаче това ще е кратък момент и трябва хладнокръвно да се изчака мерките да спрат инерцията за растеж и да обърнат тренда нарастване към намаляване на заболеваемостта.  

“Вълницата започва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко”, пише още той.

И уточнява: „Спокойно е. Юли  свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат  успешно от вълната”. 

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на болничните легла. Но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото, прогнозира още математикът.  

И заключва: „Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море, народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция”.

На финала математикът отново съветва хората да се пазят, за да не се заразят с COVID-19. “Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се”.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови