Глоба до 200 лв. за пропусналите прегледа при джипито?     

Само 2 345 764 българи са отишли на задължителни профилактични прегледи при личния си лекар миналата година. Това са едва 41% от всички здравноосигурени над 18 г.

Профилактика обаче е изключително важна, защото всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно, категорични са специалистите. За да ги стимулират, здравните власти предлагат санкции, но и поощрения.

Ако пациент не мине на профилактичен преглед, да бъде глобен. А ако е редовен в профилактиката си, може да бъде освободен от определен брой здравни вноски.

Предложението дойде от зам. здравния министър доц. Михаил Околийски, според когото освен хората в момента и личните лекари не са особено мотивирани да търсят пациентите си за изследвания.

Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма положителен ефект за здравето на нацията, обясни той наскоро пред БНТ. По думите му 38% от пациентите ходят на задължителни изследвания, което означава, че близо два милиона и половина не се преглеждат превантивно.

Хората трябва да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът, категоричен е заместник-министърът.

Тази година най-голямо увеличение от бюджета на Националната здравноосигурителна каса получава именно извънболничната помощ. "Ръстът в сравнение с миналата година е 24%, а средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи", обясни д-р Околийски.

Идеята за глобите всъщност не е нововъведение, а е записана в Закона за здравето, коментират джипитата пред “24 часа”. Законът гласи, че “който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.”

Добавете коментар


Защитен код
Обнови