Отпада карантината при ковид?

Премахвайки COVID-19 от Закона за здравето, това автоматично означава, че и карантинните мерки ще бъдат други. 

В Закона за здравето COVID-19 е включен като особено опасна инфекция, но ще го махнем оттам с всичките последици, защото когато е включен в закона, това предполага определени действия – карантина и т.н. Това съобщи по БНТ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

В разговора беше дискутирана и темата с новия щам на ковид.

"Специалистите казват, че протича леко и не дава усложнения. Хоспитализациите не са увеличени. Има обаче голям интерес към ваксинирането и ние сме готови да отреагираме. До момента 18 800 души са се ваксинирали, така че непрекъснато разширяваме възможностите за ваксинациите. Що се отнася до отпадането на карантината, законът трябва да се промени", обясни проф. Хинков.

Министърът на здравеопазването подчерта, че се работи за решаването на проблема с периодичното изчезване на лекарства от пазара.

"Има много причини за това - търговски взаимоотношения, производствени липси, пазарни условия, ниски цени на внос на лекарства, които представляват интерес за последващ реекспорт и т.н. Създал съм група от експерти, които работят по въпроса, търсим решения", заяви здравният министър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови