Какви са симптомите при грип А

Антибиотиците не действат на вирусите и освен че се създава антибиотична резистентност и се натоварва допълнително организмът, друг ефект няма.

При първи признаци на неразположения и повишаване на температурата в никакъв случай човек не трябва да започва терапия с антибиотици, препоръчва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, цитирана от БТА.

Тя също така съветва да не се разчита единствено на симптомите, за да се постави диагноза. Вместо това препоръчва да се правят тестове.

Експертът добавя, че при нейните пациенти преобладават случаите на грип тип А.

"Температурата е част от реакцията на организма да се справи с вируса и при покачването ѝ до 38 градуса не е нужно човек да взима медикаменти за нейното понижаване, добави тя. Лекарства за сваляне на температура могат да се приемат от пациенти, които вдигнат над 38 градуса", каза още д-р Николова.

"Симптомите при грип А се появяват рязко и са висока температура, достигаща понякога до 39-40 градуса, болки по мускулите и ставите, отпадналост, главоболие, болки в гърлото, сухота, суха кашлица, секреция от носа, обясни д-р Николова. Тя добави, че все още се срещат и пациенти с COVID, а има и хора, които са и с COVID, и с грип.

COVID също е вирус и при него също има покачване на температурата, но не толкова рязко и внезапно. Други симптоми при него са болки в мускулите и ставите, болки в гърлото и кашлица, добави още д-р Николова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови