От 1 април без хартиени рецепти за антибиотици

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения за лекари и зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, цитиран от БНР.

По думите му отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено.

Възможността за предписване на антибиотици и на хартия беше временно възстановена в средата на декември, след като в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката рецепти заради софтуерни проблеми или заради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари сигнализираха за затруднения в изписването на електронна рецепта, спешните медици обявиха, че не разполагат с електронен подпис, нито с компютри в линейките, което означава, че не могат да изпишат лечение на пациентите си.

Малко преди Коледа Гетов обясни, че е възможно след 1 април да има изключения, в които антибиотик да се изписва на хартия – например за лекари пенсионери. Днес стана ясно, че изключения няма да има.

"На този етап не се предвиждат изключения. Тествана е системата, може да работи и офлайн".

При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.

Миналата година от Лекарския съюз обявиха, че хартиената рецепта трябва да се запази като вариант, докато поне 70 процента от рецептите започнат да се изписват електронно.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови