Правила за отслабване без излишен стрес 

Спазването на диета преди лятото се превърна в добра традиция за мнозина. Жените искат да се приведат в ред, преди да облекат шорти и бански. Експертите обаче казват: колкото по-строга е диетата, толкова по-висок е рискът от връщане на килограмите. 

Напоследък лекарите често критикуват диетите, особено строгите. Казват, че е по-здравословно да изберете балансирана диета, но в същото време да се ограничите до излишните калории. 

Но да започнете внезапно да отслабвате е лоша идея. Експертите са на мнение, че трябва да сваляте килограми без излишен стрес. 

Диетата не означава пълен отказ от вкусна храна. 

Ако се ограничите във всичко наведнъж, ще останете разочаровани, нервни и ядосани. Откъде ще дойде мотивацията и настроението, ако няма удоволствие от новия начин на живот, се питат експертите. 

Оказва се, че за ефективна загуба на тегло е важно да се подобри функционирането на тялото - например хормоналният дисбаланс може да ви попречи да загубите излишни килограми, както и да се храните разнообразно и вкусно. Тогава няма да има толкова голямо желание за сладкиши и колбаси, което означава, че ще има по-малък риск от рецидив.

Пет правила срещу рецидив 

Как да отслабнете правилно, за да не бъдете затрупани от лакомства и да не загубите трудно спечелените си „минуси“ на кантара?

Експерти дават 5 ценни съвета. 

1. Закусете задължително 

Това ще помогне за намаляване на риска от преяждане пет пъти. Ако нямате време сутрин, пригответе я вечерта и я вземете със себе си. За закуска са подходящи овесени ядки с плодове и ядки, сандвич от пълнозърнест хляб със сирене и пуешко, яйца на очи и лаваш. 

2. Не си поставяйте ограничения 

Известно е, че забраненият плод е сладък. Търсете адекватни заместители и ако много ви се иска например сладолед, изяжте половината, а не цял. 

3. Не се страхувайте от здравословните мазнини 

Те са необходими за изграждането на полови хормони и кортизол. Могат да заменят и сладкишите. Ако мозъкът иска шоколад, даваме 30 г ядки и парче сирене, тогава ще се успокои. 

4. Опитвайте нови неща 

Тялото се нуждае от питателна храна, а мозъкът има нужда от вкусна храна. Комбинирайте едното с другото. Например пиле + зеленчуци + сладко-кисел сос + сусам или тиквичка + сирене фета + тофу. 

5. Не се отказвайте напълно от сладкото 

Ако не можете без него, рязък отказ определено ще доведе до срив. Опитайте ябълков блат без захар (100 g - 276 kcal) или фъстъчено масло (100 g - 500 kcal).

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови