Летните вируси ни атакуват

Летните вируси започнаха да циркулират. Към тях ще се прибавят и диарийни оплаквания, като в рамките на ден-два минават. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той обясни, че през лятото започваме да се срещаме с комарите, кърлежите и като се комбинира това със стреса от температурите и струпването на много хора на едно място, тогава се получава неприятна реакция на организация, поясни доц. Ангел Кунчев.

90% от случаите на летни вируси идват от храната и от неизмити ръце. Морската вода няма как да доведе до летни инфекции и вируси. Основното остава личната хигиена. Навсякъде около нас има бактерии, но въпросът е дали ние ще им дадем шанс да се развият и да станат опасни за нас, изтъкна доц. Ангел Кунчев.

За инфекциите от морската вода доц. Кунчев обясни, че от всичко, което чете и слуша в последните дни, още веднъж се убеждава, че българите са странни хора, че с особен ентусиазъм и злоба оплюваме българското и родно Черноморие.

Ешерихия коли дори в момента и в Кранево няма, увери той. "Да не говорим за плажовете на Варна и Албена, за които няма никакви проблеми и отклонения. Вземат се проби два пъти месечно от всички плажове, така че когато се налага, се учестява контролът и се увеличава броят на изследванията", коментира доц. Ангел Кунчев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови