7-часова операция изправя на крака мъж с тежка фрактура на бедрото

Уникалната тазобедрена система е доставена от фирма „Фаркол”

Успешна 7-часова операция, ръководена от словашкия лекар д-р Йозеф Алмаши претърпя 76-годишен мъж, който при битов инцидент получил тежка   фрактура на бедрото със счупвания на костта. Мнението на медиците е, че пациентът, който от 1 година е обездвижен, отново ще може да ходи. 

Интервенцията е сложна и тежка, защото травмата - перипротезна фрактура е нарушила драстично коста, а приложената ревизионна тазобедрена система подменя стара става и плака, поставени преди време. При операцията, извършена във варненската болница „Св. Марина“ са ползвани импланти на една от водещите световни компании Johnson & Johnson. 

По покана на производителя, от Словакия пристига д-р Йозеф Алмаши - лекарят, под чието ръководство е извършено ревизионното протезиране на възрастния мъж. В продължение на 7 часа екипът, в който влизат и двама лекари от варненската болница, му поставя успешно ревизионно стъбло. В координация с производителя, фирма „Фаркол“ като екслузивен дистрибутор на ортопедичните продукти за България, доставя от чужбина и част от инструментариума, необходим  за  нормалното протичане на хирургичните манипулации. „Ревизионната тазобедрена система на Johnson & Johnson е с много възможности и се поддържа в България. Поддържаме също и ревизионна колянна система. Що се отнася до конкретния случай – той наистина бе по-тежък, но сложността на операцията бе по-скоро в подготовката на нейната организация.  Първо, по ангажирането на гостуващ специалист, а след това и по осигуряване на необходимия инструментариум от чужбина“, поясниха от отдел „Ортопедия“ на фирма „Фаркол“. Импланти на световния производител се ползват при операции в десетки здравни заведения у нас, като най-широко приложение намират  изкуствените тазобедрена и колянна стави.   Оперираният мъж е в стабилно състояние, предстои да бъде изписан, съобщиха от лекарския екип. 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови